mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Ställdalens framtid  

12-11-23

I tisdags kväll hölls det ett nytt stormöte i Ställdalen, men denna gång var det inte med anledning av det stora antalet asylsökande som förlagts där, även om frågan ändå berördes vid några tillfällen. Tisdagsmötet arrangerades av Ställdalens Byalag och var den avslutande och sammanfattande delen av en lokal utvecklingsplan för Ställdalen.

Arbetet med planen påbörjades i maj, och tog avstamp i ett stormöte, där man arbetade utifrån tre frågor: Vad vill vi ha kvar? Vad vill vi ha tillbaka? Vad vill vi ha nytt?

En arbetsgrupp har sedan bearbetat svaren och jämfört med andra gällande offentliga planer som berör näringsliv, kommunikationer och regionala utvecklingsstrategier. Och nu var det alltså dags att presentera den lokala utvecklingsplanen för Ställdalen. 

Mötet hölls i Byalagets lokal och som vanligt vid träffarna där bjöds det på kaffe och som vanligt hade Vanja Karlsson bakat goda bullar till.

Erling Norin, som hela tiden hållit samman arbetet, var också den som presenterade resultatet för Ställdalsborna via en dataprojektion. De cirka 20 närvarande åhörarna fick också var sitt pappersexemplar av planen, som innehåller såväl historisk bakgrund, som nulägesbeskrivning och ett framtidsscenario 15 år framåt.

Till Ställdalens styrkor hör de synnerligen goda tågförbindelserna som är lika täta som mellan Uppsala och Stockholm. Om och när gruvdriften kommer igång på nytt i Bergslagen skulle det vara billigt och bekvämt att bo i Ställdalen och pendla till jobben. Men för att människor ska vilja bosätta sig där är det mycket viktigt att det finns en skola, kommunal eller fri samt en hel del annan lokal service som dagligvaruhandel, helst med bank- och postservice, samt apoteksvaror, spelservice med mera.

I utvecklingsplanen konstateras att det finns en stor utvecklingspotential i Ställdalen, men att det också finns en del negativa faktorer att ta hänsyn till, som sjunkande invånarantal, brist på service och en alltför stor koncentration av flyktingar i förhållande till folkmängden.

Planen framhåller också att för en positiv utveckling i Ställdalen krävs insatser såväl av de lokala invånarna som av kommunen. Det senare gäller framför allt de två viktigaste punkterna: Skolan och Servicecentralen.

Den som vill ta del av den lokala utvecklingsplanen i sin helhet, kan läsa den här. 

Ställdalens utvecklingsplan

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm