mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Lokal utvecklingsplan för Ställdalen

Innehåll: 

1 Vad är syftet med en lokal utvecklingsplan?

2 Hur har processarbetet bedrivits?

2.1 Stormöte som inledning på arbetet

2.2 Möten i arbetsgruppen

2.3 LUP presenterades på avslutande stormöte

2.4 Studie av gällande offentliga planer

2.5 Studie av andra dokument

3 Geografisk avgränsning

4 Ställdalens historia

5 Nulägesbeskrivning

6 Hur ser Ställdalen ut om 15 år?

7 Fokusområden

7.1 Boende

7.2 Näringsliv/Företag

7.3 Infrastruktur

7.4 Offentlig service  

7.4.1 Utveckling av skolan

7.4.2 Barn och ungdomsverksamhet

7.5 Älderboende

7.6 Övrig service

7.6.1 Dagligvaruförsörjning

7.6.2 Postservice

7.6.3 Apoteksvaror

7.6.4 ATG och andra spelformer

7.6.5 Utlämning för Systembolaget

7.6.6 Bankservice

7.6.7 Drivmedelservice

7.6.8 Offentlig service

7.6.9 Varuförsörjningsplan

7.7 Miljö och fritid

7.7.1 Samlingslokaler

7.7.2 Boendemiljö

7.8 Turism

8 Sammanfattning



1 Vad är syftet med en lokal utvecklingsplan?

Det övergripande målet för en lokal utvecklingsplan, fortsättningsvis benämnd LUP, är att vara ett viktigt instrument i processen att åstadkomma en positiv utveckling för en ort. 

LUP beskriver de förutsättningar i form av service, samhälliga funktioner, sociala engagemang, föreningsverksamhet m.m. som de boende, företagarna och föreningslivet upplever som oundgängliga för att den egna orten ska vara en bra plats att bo på och verka i.

LUP riktar sig därför i betydande grad till beslutsfattare i offentlig verksamhet. LUP ska vara av sådan kvalitet att den av beslutsfattarna kan användas som en viktig komponent vid utredning och beslut. Det inkluderar också, att då så är aktuellt, bevaka att ärendet tas med i budgetprocessen för att säkerställa den ekonomiska plattformen för ett genomförande.

LUP pekar alltså på identifierade behov. I den mån som det finns förslag till lösning kan sådan kortfattat beskrivas.

Vissa delar i LUP kan bygga på engagemang och fördjupad samverkan hos föreningar och företagare. 

2 Hur har processarbetet bedrivits?

Följande processupplägg har tillämpats.

2.1 Stormöte som inledning på arbetet

  • Ställdalens Bygdelag har via annons i Ställdalsbladet (delas ut till samtliga hushåll i Ställdalen) och NA/BP inbjudit till stormöte. 
  • På stormötet beskrev länsbygderådet nyttan med en LUP och hur processen på vägen fram till en färdig plan ser ut. Ca.50 personer deltog; invånare, företagare, föreningar, politiker och kommunala tjänstemän.
  • Efter presentationen av LUP bedrevs ett grupparbete där följande frågor behandlades:
  1. Vad man har i dag som man absolut vill ha kvar.
  2. Vad som har försvunnit och som man vill få tillbaka.
  3. Vad man inte har haft men som man bedömer som önskvärt att det tillförs.

Stormötet avslutades med att deltagarna bildade en arbetsgrupp av personer bosatta och väl förankrade i samhället. Till arbetsgruppen knöts även representant för industrin (Ahstroms) samt kommunen (näringslivsdirektör Tomas Larsson).

2.2 Möten i arbetsgruppen

Arbetsgruppen har arbetat vidare med de förslag som framfördes på stormötet. En viktig uppgift för arbetsgruppen var att bedöma vad som var realismen i förslagen samt vilka utredningar, övrig information etc. som redan finns i ärendet, vilka funktioner som omfattas av ärendet.
Arbetsgruppen har träffats 4 gånger.

2.3 LUP presenterades på avslutande stormöte 

Som en sista aktivitet i arbetet inbjöds invånare, företagare, föreningar, politiker och kommunala tjänstemän åter igen till ett nytt stormöte. Syftet var den gången att presentera utvecklingsplanen och även att få en sista möjlighet för eventuell korrigering. 

2.4 Studie av gällande offentliga planer

Gällande planer inom kommunen, landstinget, länstrafiken m.fl. har studerats i syfte att konstatera i vilken utsträckning behovsområden inom Ställdalen redan är dokumenterade, alternativt saknas.e granskade planerna är:

  • Kommunal översiktplan, näringslivsprogram och lokal turiststrategi.
  • Trafikförsörjningsprogram för kollektivtrafik i Örebro län
  • Regional översiktsplan Örebro län
  • Regional utvecklingsstrategi 2010-2015 Örebro län
  • Dessutom har statistik inhämtats från Statistiska centralbyrån (LEA)

2.5 Studie av andra dokument

Lokal ekonomisk analys LEA har från SCB levererats till arbetsgruppen och har avgränsats så att den sammanfaller med gränsen för LUP Ställdalen.

3 Geografisk avgränsning

Vid fastställande av den geografiska avgränsningen för LUP har arbetsgruppen valt området med postnummer 71472. Förutom företeelser inom orten har även medtagits faktorer som finns utanför det geografiska området men som har inverkan för orten.

4 Ställdalens historia

För att förstå nuläget har arbetsgruppen bedömt det som angeläget att översiktligt beskriva ortens historia och förändringar under årens lopp. Ställdalen har en lång historia. Den första bosättningen dateras till 1654 då Daniel Persson Dunder byggde gården Dunderbo.

Ställdalsgården från 1670 är renoverad och klassad som byggnadsvårdsminne. Under 1700-talet fram till industriell tid bedrevs skogsbruk, jordbruk och gruvnäring med hyttor. I omgivningen finns många rester av hyttor och gruvor. Värda att nämna är kopparhyttan vid Östra Born och den gamla silvergruvan vid Lilla Kristjärn. Under industriell tid har såväl järnhantering som pappersbruk bedrivits på orten. I samband med nedgången av gruvhanteringen i Bergslagen drabbades även Ställdalen av industrinedläggning och därmed följande utflyttning. Under byns storhetstid på 1950-talet fanns här ca.1200 invånare, ett 50-tal affärer varav 5st dagligvarubutiker. Det finns inte längre någon dagligvarubutik i Ställdalen. De senaste 10 åren har Ställdalens befolkning minskat med 30%, från 719 till 499 st. 

5 Nulägesbeskrivning

Ställdalen har i dag en väletablerad industri (Ahlstroms) samt ett relativt stort antal (38st) små- och egenföretagare. 200 personer förvärvsarbetande personer är bosatta i Ställdalen varav 59 arbetar på orten. Av den offentlig verksamhet finns bara fritidshem och förskola. Arbetspendling sker såväl norr- som söder ut. Kommunikationerna är goda med tågförbindelser norr ut mot Grängesberg-Ludvika, söder ut mot Kopparberg-Lindesberg-Örebro samt väster ut mot Hällefors. Boendefrågan är av central betydelse för att orten ska kunna utvecklas, det har dock länge varit stopp för byggande av nya bostäder vilket försvårat inflyttning av nya (unga) familjer.

I nuläget bor 499 personer inom det område som LUP omfattar. Den demografiska fördelningen är 1/3 < 45 år, 1/3 45-64 år och 1/3 > 65 år. 

Ljusnarsbergs kommuns negativa befolkningsutveckling med medföljande koncentration av samhällsservice till centralorten Kopparberg och i nutid en allt för kraftig koncentration av flyktingar i förhållande till folkmängden har lett till en pessimistisk inställning hos lokalbefolkningen.

Det finns inte längre någon dagligvarubutik i Ställdalen. Behovet av dagligvaru- försörjning är stort, framför allt för en åldrande befolkning. Etablerandet av en dagligvaruhandel är det mest frekvent framförda önskemålet från befolkningen. Sannolikheten att det ska gå att nyetablera en traditionell dagligvarubutik måste dock bedömas som mycket liten. Alternativet är andra former för livsmedelsförsörjning t.ex. varubuss typ Handla24 eller servicepunkt i egen regi typ Järnboås. 

Det saknas även tillgång till apoteksvaror, postservice (paketutlämning) och möjlighet till kontantuttag.

För att få till stånd någon form av dagligservice krävs aktiva insatser från kommunens sida.

Skola saknas i Ställdalen. Skolbarnen bussas till Kopparberg. Att det finns skola på orten är mycket viktigt för ortens attraktivitet och därmed utveckling. Ett alternativ till kommunal skola kan vara en friskola, sådan finns på annan ort i närheten. (Löa)

På orten finns följande föreningar:

Ställdalens Byalag 
Ställdalsparkens arrangörer 
Ställdalens IK 
Old Wheels
Naturstudieklubben 
Ställdalens Fotoklubb
PRO

Samlingslokaler finns i Ställdalen, dels i dagcentralen som bedrivs av Ställdalen Byalag och dels i Folkets Park. Dessutom har enskilda föreningar samlingslokaler som huvudsakligen upplåts för föreningsverksamhet.

6 Hur ser orten ut om 15 år? (En vision)

Vid omstarten av gruvverksamheten i Bergslagen expanderar Ställdalen. De goda tågförbindelserna möjliggör arbetspendling till gruvorna i Grängesberg och Ludvika och därmed inflyttning till orten. Den lokala hemsidan för Ställdalen hjälper till med marknadsföring av orten. Förutsättning för inflyttning hade skapats genom ett framsynt agerande från kommunens sida som resulterat i moderna bostäder och samhällsservice i form av, framför allt, skolor och dagligvaruhandel med övrig service. Flera småföretag för service till gruvindustrin etableras. Det nya servicehuset med distriktssköterska tillgänglig 3 dagar i veckan har samtliga lägenheter uthyrda, vilket frilagt många hus för inflyttning. Orten blomstrar åter som på 1950-talet.

7 Fokusområden 

7.1 Boende

Utveckling av boendefrågan är central för Ställdalens utveckling. Med en expansion av gruvnäringen i Grängesberg-Ludvikaområdet ökar möjligheterna för omgivande orter att få inflyttning. Det är olika slags boenden som efterfrågas är:

  • Fastighetsbildning så att det finns attraktiva tomter för nyproduktion av villor.
  • Seniorboende med bostäder av hög kvalitet och service, för att friställa befintliga villor.
  • Ungdoms-/singelbostäder
  • Hyreslägenheter

Nuvarande hyressättningen för modernt kommunalt boende ligger högre än motsvarande boende i centralorten Kopparberg vilket medfört utflyttning. En anpassning av hyresnivån skulle förbättra möjligheterna till kvarboende och även inflyttning.

7.2 Näringsliv/Företag

Förhoppningar knyts till ett etablerande av småindustri för service till gruvindustrin. Sådan har tidigare funnits på orten. För att kunna skapa detta och därmed ytterligare arbetstillfällen på orten krävs ett större kommunalt engagemang.

För att öka möjligheterna till marknadsföring av orten samt de mindre företagen behövs en hemsida för bara Ställdalen. Lokal kunskap att arrangera en sådan hemsida finns, det som behövs är en ”lokal värd”, eventuellt kan byalaget fungera som sådan. 

Företagarna på orten behöver samarbeta. Detta kan åstadkommas genom att organisera en lokal företagarförening. Inledningsvis kan företagarna träffas på exempelvis ett frukostmöte för ömsesidig presentation och diskussion om framtiden. En sådan lokal företagsträff bör anordnas i kommunal regi.

7.3 Infrastruktur

  • Dagens stomtrafik med tåg fungerar relativt väl, dock efterlyses en bättre dialog inför tidtabellsframtagning samt en utveckling av förbindelserna under kvällar och helger. Det är dessutom av största vikt för samhällets möjligheter till expansion att nuvarande turtäthet på stomtrafiken bibehålls eller utökas.
  • En lokal, tvärgående busservice behövs för anknytning till stomnätet. En sådan busservice kan även betjäna andra ytterområden i Ljusnarsbergs kommun.
  • För bättre möjligheter till besök hos affärer och offentlig service beläget i Kopparberg önskas en utökad busservice mellan Ställdalen och Kopparberg. (Se även 7.6.1)
  • Vägen mellan Ställdalen och Kopparberg som är relativt väl trafikerad håller en undermålig standard med stora sprickor och gropar i beläggningen. Bättre vägunderhåll av väg nummer 792 efterlyses för bättre trafiksäkerhet framför allt för cyklister.
  • För att öka säkerheten för cykeltrafik mellan Ställdalen och Kopparberg för, framför allt, skolbarnen är det nödvändigt att skapa en cykelbana på sträckan.
  • För att öka säkerheten för cyklister och gående behövs bättre belysning vid resecentrum och återvinningsstationen.

7.4 Offentlig service

7.4.1 Utveckling av skolan

En skola på orten är en absolut förutsättning för att barnfamiljer ska välja Ställdalen som bostadsort. Om kommunal låg- och mellanstadieskola inte återetableras bör en friskola planeras med hela norra kommundelen som upptagningsområde.

7.4.2 Barn och ungdomsverksamhet

För barn över förskoleålder som inte är idrottsintresserade saknas aktiviteter. Skateboardramp, cykeltrixbana, musiklokal, mekarverkstad är exempel på aktiviteter som efterfrågas av ortens ungdomar. 

7.5 Äldreboende 

Ställdalen har en åldrande befolkning (se p.5) där den äldsta, vårdbehövande delen önskar bo kvar i sin invanda, trygga boendemiljö så länge som möjligt. För att friställa befintliga villor och därmed möjliggöra en inflyttning av yngre familjer behövs ett seniorboende med bostäder av hög kvalitet och service till en överkomlig kostnad. Alternativt kan en ökad trygghet uppnås genom en större kontinuitet i hemtjänsten. En sådan kan uppnås genom etablerandet av en hemtjänstdepå i Ställdalen för den norra kommundelen. Ytterligare alternativ kan erhållas genom privatisering och valfrihet av äldreomsorgen. Sjuk- och hälsovård kräver transport till vårdcentralen i Kopparberg, något som i dagsläget inte fungerar på ett tillfredsställande sätt (se p.7.3) Genom att återinföra distriktssköterskemottagning med BVC, förslagsvis 1 ggr/vecka, ökar tryggheten för de boende.

7.6 Övrig service

7.6.1 Dagligvaruförsörjning

Behovet av lokal dagligvaruförsörjning är det mest frekvent framförda önskemålet i Ställdalen, framför allt från den åldrande befolkningen. Sannolikheten att det ska gå att på nytt etablera en traditionell dagligvarubutik i Ställdalen måste dock bedömas som mycket liten. I dag inhandlas dagligvarorna i Kopparberg. Detta kräver resa, antingen med eget fordon eller med allmänna kommunikationer. Skolbussarna är tillgängliga för resande men kommer till Kopparberg långt innan affärerna öppnar. Tågförbindelserna är goda men innebär en lång promenad med varor från affär till station vilket försvårar/omöjliggör detta alternativ för gamla människor. Återstår inköp med hjälp av hemtjänst eller färdtjänst. Båda alternativen belastar de allmänna medel som står till buds. Bättre då att använda de allmänna medlen till hjälp med uppstart av en servicepunkt i egen regi typ Järnboås. 

För att få till stånd en dagligservice krävs en aktiv insats från kommunens sida.

7.6.2 Postservice

På orten måste det finnas möjlighet att uträtta postservice, framför allt paketutlämning. En sådan service kan tillhandahållas i en servicepunkt.

7.6.3 Apoteksvaror

Försäljning respektive utlämning av apoteksvaror måste finnas på orten. En sådan service kan tillhandahållas i en servicepunkt.

7.6.4 ATG och andra spelformer

Spelintresset är relativt stort, därför bör det finnas möjligheter att lämna in olika slags spel samt försäljningsställe för andra spelformer, t.ex. TRISS-lotter e.d. En sådan service kan tillhandahållas i en servicepunkt.

7.6.5 Utlämning för systembolaget

Även utlämning av systemvaror kan ske i en servicepunkt.

7.6.6 Bankservice

Bankservice i form av kontantuttag behövs av samma skäl som framförs under 7.6.1. En sådan service kan tillhandahållas i en servicepunkt.

7.6.7 Drivmedelsservice

I ställdalen finns en mack med självtankning. För att trygga drivmedelsförsörjningen för boende, företag och samhällelig service är det av stor vikt att denna möjlighet bevakas vid framtida planfrågor.

7.6.8 Offentlig service 

Offentlig service saknas i dag i Ställdalen. Sådan kan åstadkommas genom en kommunal spridning av servicefunktioner.

7.6.9 Varuförsörjningsplan 

En varuförsörjningsplan för äldre skall finnas i varje kommun. Ställdalen saknar en sådan plan. 

7.7 Miljö och fritid

7.7.1 Samlingslokaler

Samlingslokaler finns i Ställdalen, dels i dagcentralen som bedrivs av Ställdalen Byalag och dels i Folkets Park. Dessutom har enskilda föreningar samlingslokaler som huvudsakligen upplåts för föreningsverksamhet. Tidigare har en pub funnits. En motsvarande samlingspunkt för spontana möten önskas åter.

7.7.2 Boendemiljön

För att öka trevnaden på orten behövs närmiljön skötas på ett bättre sätt. Återvinningsstationen behöver tömmas och städas tillräckligt ofta så att miljön inte upplevs som snuskig. Dessutom behövs belysning av säkerhetsskäl. Skötseln av den kommunala marken runt stiftelsehuset måste säkerställas. 

7.8 Turism

En naturskön omgivning med historiska sevärdheter möjliggör en satsning på turism. 
En sådan satsning kan med fördel utvecklas i samarbete med andra turistaktörer i omgivningen (KNÖL-kommunerna). Lokalt möjliga satsningar är camping med kanoting och skidspår (beroende på årstid) på Masvallen, cykelturism till historiska sevärdheter. (Beskrivning finns framtaget). En sådan satsning ligger väl inom den av Ljusnarsbergs kommun antagna turiststrategin.

8 Sammanfattning

Ställdalen är ett samhälle med stor utvecklingspotential. 
Till de positiva förutsättningarna hör; ett läge mitt i ett förväntat expansionsområde, goda kommunikationer, en väl fungerande och relativt stor industri, en homogen befolkning, vacker natur och en väl utvecklad föreningsverksamhet. Dock finns en del negativa faktorer att ta hänsyn till. Dit hör; den historiska belastningen av att vara en nedlagd industriort, Ljusnarsbergs kommuns negativa befolkningsutveckling med medföljande koncentration av samhällsservice till centralorten Kopparberg och i nutid en allt för kraftig koncentration av flyktingar i förhållande till folkmängden.
För att kompensera för de negativa faktorerna vid uppstarta av önskvärda och behövliga aktiviteter behövs externt stöd. Ett sådant stöd förväntas kommunen tillhandahålla. 



Ställdalen 2012-11-22
Arbetsgruppen för Lokal Utvecklingsplan Ställdalen

 

Kommentera

 

mm mm