News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

VC2

…och en drömvärvning från Holland!!!

I drygt tre månader har Heiko Botman arbetat som fast läkare på vårdcentralen i Kopparberg.
Tillsammans med de övriga medarbetarna ska han nu arbeta med att vidareutveckla vården på Kopparbergs vårdcentral. Förhoppningsvis blir den lika bra eller ännu bättre än på vårdcentralen i Nora.
Det är från Noras vårdcentral som Heiko närmast kommer.
Men från allra, allra första början kommer han från Holland.
Redan idag kan man höra uttalanden ”på Ljusnarsbergsbygden” som att:
”Oj vilken bra och trevlig läkare jag träffade på vårdcentralen i dag!”
Heiko har således redan satt sina spår i hur man som patient blir bemött på vår vårdcentral.
I och för sig är det kanske inte så svårt, om man jämför med läkarsituationen på Kopparbergs vårdcentral, när den till stor del handlade om stafettläkare, som mer eller mindre hastigt kom, sågs – och försvann.
Man kan lugnt påstå att Heiko är en så kallad drömvärvning.
Sådana brukar ske inom idrottsvärlden i tex ishockey och fotboll. Men nu är den genomförd inom sjukvården. Heiko nappade nämligen på en rekryteringskampanj som region Örebro län genomförde i Amsterdam i Holland redan i början av 2000-talet (2007).

Regionens tal om ”det vackra fina Bergslagen” fick Heiko på fall varpå han raskt flyttade till Lindesberg. Där lärde han sig snabbt språket; svenska med lätt närkingsk brytning.

Efter två år upptäckte Heiko och hans familj Nora som är en ännu vackrare kommun är Lindesberg. I Nora blev Heiko kvar till i december i fjol. Då började han på vårdcentralen i Kopparberg (Ljusnarsberg) som är en minst lika vacker och fin kommun som Nora.

Dynamiken i Kopparberg

Nora vårdcentral är idag en mycket välrenommerad vårdcentral. Av de senaste patientundersökningarna framgår att 82 procent av patienterna på Nora vårdcentral är mer än nöjda med det bemötande de får på vårdcentralen där.

Motsvarande siffra för vårdcentralen i Kopparberg är 72 procent.Lägre än i Nora, men även lägre än snittet för alla vårdcentraler i Örebro län. Snittsiffran ligger på 79 procent.

Den första frågan till Heiko är därmed given:

”Varför gick du från en välrenommerad vårdcentral i Nora till en vårdcentral i Kopparberg med det man kan kalla för stafettläkarsyndrom?”


Heikos svar är synnerligen intressant!

-Jag kände att jag ville prova något nytt. Och jag insåg att i Kopparberg finns det en del som vi kan göra på vår vårdcentral, så att vården vi ger hela tiden kan bli allt bättre. Det är roligt att få bli en del i det.

Så tillägger han:

-Här i Kopparberg känner jag att det finns en fin och påtaglig dynamik!

Den dynamik Heiko talar om, ser han i området Kopparberg, och i många människor som bor här.

Men han ser den också i vårdcentralen, i dess arbete, och i hela dess team med medarbetare med hög kompetens inom många olika verksamhetsområden.

Skapa trygghet

Men – med erfarenheterna av stafettläkare – inställer sig raskt en fundering.

Kommer han, Heiko, att bli kvar, här, just här, på Kopparbergs vårdcentral?

– Här har jag för avsikt att stanna, säger han lugnt och återvänder till det vi talade om; dynamiken och utvecklingsmöjligheterna.

Och om kontinuiteten i vården, d v s att som patient få ha den stora förmånen – och rättigheten – att ha samma läkare på sin vårdcentral varje gång man besöker den.

-Kontinuiteten sparar vårdtid för såväl patient som läkare. Kontinuiteten är också en av förutsättningarna för att vår vård hela tiden ska kunna bli allt bättre för våra patienter, säger Heiko.

Därmed har vi kommit fram till det som vi – Kopparbergarn – egentligen skulle tala om med Heiko:

”Hur gör jag som patient för att mötet med min läkare på vårdcentralen ska bli så bra som möjligt? Tiden för läkarbesöket är trots allt alltid begränsad.”

-Förbered dig. Tänk igenom vad det är du vill ha hjälp med och fråga om. Skriva gärna ner det så kan vi tillsammans gå igenom det under själva läkarbesöket, säger Heiko.

Men tänk om jag har så mycket att fråga om så att tiden inte räcker till i alla fall?

-Då får vi prioritera, vi får tillsammans komma fram till vad det som är viktigast att utreda först. Det som ”blir över” får vi ta vid ett annat och senare möte, säger Heiko och fortsätter:

-Vad det handlar om är att läkare och patient behöver skapa och utveckla en allt öppnare och ärligare dialog med varandra. Det skapar trygghet för båda, säger Heiko som själv har

Ett litet ”knep” för trygghetsskapandet.

-Jag brukar alltid fråga mina patienter: ”Vad förväntar du dig av det här mötet med mig?”

Med en så till synes enkel, och ganska självklar fråga, kan även det till synes mest stressande och oroande läkarbesöket, både få en bra början och fin fortsättning.

Heiko är allmänläkare.

Och distriktsläkare.

Först utbildade han sig dock till, och arbetade som, narkosläkare. Men eftersom han tycker att det är mer intressant och givande att arbeta med vakna patienter, jämfört med ”sovande” , utbildade han sig vidare till allmänläkare och distriktsläkare.

Sätt in en annons

Man kan lätt få uppfattningen att en distriktsläkare ”bara” sitter på vårdcentralen och remitterar sina patienterna vidare till olika specialister för fortsatt vård.

Det är fel! Totalt fel!! Eller som Heiko uttrycker det lite försiktigare:

-Faktum är att vi på vårdcentralen löser nio av tio av vårdproblemen för våra patienter här hos oss. I ungefär ett fall av tio remitterar vi patienten vidare för fortsatt vårdutredning.

Men, det är också viktigt, att man blir remitterad vidare innebär inte att vårdcentralens arbete är slut. Snarare tvärtom.

Heiko igen:

-Det är vi på vårdcentralen som håller reda på vad som händer med våra patienter när de besöker de specialistmottagningar vi remitterat dem till.

– Man kan väl säga att vi distriktsläkare är som spindlar i våra patienters vårdnät. Vår uppgift är att göra näten så starka, täta och trygga som möjligt för våra patienter.

– Och ju bättre vi kan göra vårt jobb på vårdcentralen, desto mindre blir belastningen på t ex sjukhusen akutmottagningar, menar Heiko.

Det är – i alla fall för Kopparbergarn – ett mer eller mindre känt faktum att väl fungerande vårdcentraler verkligen minskar trycket på sjukhusen akutvård.

Det innebär i sin tur – menar Kopparbergarn – att minskade kostnader för akutvården skulle kunna läggas på att utveckla – och betala/finansiera – en fortsatt utveckling/utbyggnad av vårdcentralerna.

Bland annat den vi har i vårt fina LjusnarsKopparberg.

Det kanske till och med är så, att de lägre kostnaderna för akutvården skulle kunna räcka till ytterligare en rekryteringskampanj i Holland?

Region Örebro län skulle t ex kunna sätta in en annons i en medicinsk holländsk tidskrift, med texten:

”Välkommen till vårt vackra och medicinskt spännande, intressanta och dynamiska Bergslagen! Vi söker fler läkare till vår fortsatta utveckling och utbyggnad av den så viktiga och intressanta primärvården.”

Text och foto: Arne Wikström
Layout: Erik Karlsson

 

 

 

 

Kommentarerna är avstängda