Årets sista utflykt med Hembygdsföreningen
2020-09-21
Söndag den 20 september kl. 10 samlades en skara pigga vandrare vid tingshuset i Kopparberg. Färden gick till Salbo i egna bilar och vi besökte lämningen efter Salbo hytta med anor från början av 1600-talet. Hyttan drevs fram till 1795. Rester av stenfundament till hyttan och stora kolstycken från kolhuset kan ännu hittas. Malmen kom från de närbelägna Salbo gruvorna.
En trevlig överraskning bjöd Britta och Hans Falck på nere vid Salbosjön, där vi bjöds på kaffe och hembakad tigerkaka. Vi beundrade den flyttade gamla stugan från Vintermossen och den fina gårdsbilden och den fantastiska utsikten över sjön.
Därefter tog vi våra ryggsäckar och gick i en lång rad iväg mot Salbonäset. Efter en ganska ruffig promenad och en gungig mosse var vi över till den ganska orörda och okända skogen på näset. Ett antal gruvöppningar finns som 1696 i gamla kartor benämns ”Silvergruvorna”. Även 1827 finns ett omnämnande om ”Silvermalmsanledning”på Salbonäset. Ett timrat schakt finns kvar att beskåda från den tiden.
Vi hittade också rester av en gammal handvind intill ett av gruvhålen.
Efter inmundigande av våra medhavda matsäckar och mer kaffe, fortsatte vandringen mot norra änden av näset. Flera kolbottnar kan ses och det löper fina stigar som kanske är upptrampade av djur som nog gärna söker sig till det lugna rovdjursfria näset.
Kanske blir det en dag ett naturreservat?
Vi gick tillbaka till bilarna samma väg som vi kom och de som ville — vilket visade sig vara alla — följde med tvärs över väg 63 för att bese den stora och märkvärdiga dammvall som finns mitt ute skogen. Det är en av tre dammar som anlades för att få vatten till vattenhjulet och bälgarna i gamla Salbo hytta. Dammen är ett stort bygge; två till tre meters bredd, upp till 3 meters höjd och uppåt 100 meter lång. Stenarna är gigantiska, man undrar hur det kunnat uppföras!
Salbonäs
Text och foto: Håkan Mossberg