Trattkantareller. Höstskogens läckerheter.
2014-10-23
Trattkantarellen är den vanligast förekommande matsvampen i våra skogar under senhösten. Lämpliga lokaler för svampen att växa på är mossig, lite fuktig barrskog.
Där man finner svampen växer den ofta i stora mängder.
Bara böja sig ner, plocka och njuta. Om inte alltför stark frost och tidigt snöfall förstör förutsättningarna kan man plocka svamparna långt in i november månad.
Trattkantarellen är en mycket god matsvamp som kan tillredas och avnjutas på många sätt. Passar utmärkt till såser, grytor, soppor, pajer, att blanda in i köttfärs, matbröd m.m. Ja, listan kan göras lång. Bara att använda fantasin. Ett alldeles utmärkt sätt att ta till vara den svamp som inte äts färsk är att torka de. Som torkad och smulad är den en stor tillgång vid matlagning under lång tid.
Ett snabbt och bra sätt att torka svampen är att sprida den på en bakplåt och torka den i ugnen. Med ugnsfläkten på och temperaturen kring 50 grader, samt en springa öppen på ugnsluckan, torkar den på några timmar. Lufttorkar man svampen i rumstemperatur breds den ut på förslagsvis tidningspapper. Denna metod tar ett antal dagar. Svampen förvaras sedan lämpligen i sluten glasburk för att användas vid behov.
Efter en lyckad tur i svampskogen väntar någon timmes avstressande rensning vid köksbordet. Svamparna är lättrensade och de exemplar som inte ser fräscha ut sorteras bort.
Text och foto: Bengt Lundell