Årsmöte i Ljusnarsbergs Trädgårdsförening
2025-03-20
Odlaren ska hyllas som en hjälte!
– Välkomna till en för oss ny möteslokal, men ändå gammal och med bänkar utan ryggstöd. Så inleder föreningens ordförande Per Klingberg årsmötet i Ljusnarsbergs Trädgårdsförening.
Det är söndag den 16 mars och klockan är 13.00. Ett trettiotal medlemmar har samlats i Folket Hus i Kopparberg till det behörigt utlysta årsmötet. Efter de femton punkterna på dagordningen väntar kaffe och tårta samt föredrag.
– Rätt svar, konstaterar ordföranden när medlemmarna föreslår sittande ordföranden som mötesordförande.
Fantastiskt program 2024
Därefter behandlas de traditionella punkterna på dagordningen i snabb takt. Verksamhetsberättelsen finns inte i skriven form, men ordföranden hade 2024 års verksamhet i färskt minne och föredrog det fantastiska programmet som erbjudits under året enligt följande:
Vi kunde dra oss till minnes en mycket varm plantbytardag i maj, ett fantastiskt studiebesök i Gåsfors trädgård i Smedjebacken i juli med efterföljande fantastiska räkmacka, skördefest med ett 20-tal bord på Stora gården i september samt höstträff med mästerkocken Lennart Borrwalls avsmakningsmeny i oktober – vilken var över förväntan. Ordföranden kunde nöjt konstatera att vi får väldigt mycket som medlemmar i denna förening och föreslog en applåd som genast togs upp!
Stadd vid kassa
Kassören Camilla Andersson kunde redovisa att föreningen har gått bra under år 2024 trots att vi kostat på oss en del! Intäkterna kommer från medlemsavgifter på 12 450 kronor, ett kommunalt föreningsbidrag på 7 000 kronor samt en inkomst av mustning på 4 030 kronor. Utgifterna utgörs av kostnaderna i samband med årets programpunkter samt framtagning av broschyr, porto, bankavgifter och hemsidan. Vid årets slut var de kontanta medlen 46 059 kronor.
Under punkten Övriga frågor röstade medlemmarna igenom att föreningen går in som medlem i Folkets Hus Kopparberg – årsavgift 200 kronor.
Fr v Maria Gotthard Frimodig, Lars Öivind Knutsen, Eva Norwald, Per Klingberg (ordförande), Christina Schaffer (sekreterare) Isabelle Jäderblom, Camilla Andersson (kassör).
Applåder och tårta
Därefter avslutas årsmötet och ordföranden tackar och en spontan applåd ljuder. Det är dags för kaffe samt tårta från Sjölanders kafé i Löa! Under tiden förbereder sig Marek Rolenec från Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) för att visa på fritidsodlarnas viktiga roll som ”beredskapsodlare”.
Marek är odlare och självhushållare och bor på en gård i den lilla byn Ulrika utanför Linköping. Som utgångspunkt för sitt föredrag hade Marek odlingsrapporten ”Fritidsodlingens omfattning i Sverige 2024”.
Fritidsodlarna vill odla mer
Svenskarna vill odla och 87% har tillgång till odlingsplats, och efterfrågan på odlingsplatser fortsätter att växa. På Mareks inledande fråga om hur många av oss som odlar ätbart var handuppräckningen så gott som hundraprocentig.
5,3 miljoner hushåll i Sverige odlar ätbart – allt från en rabarberplanta till en stor odling – enligt nämnda odlingsrapport. Och intresset är större än så, men tid, odlingsplats och kunskap är hinder för egen odling eller en utökning av befintlig odling. Vi odlar mer ätbart i våra trädgårdar idag än för fem år sedan. I topp ligger tomaterna följt av kryddor, äpplen och rabarber och först på plats 8 finns potatisen.
Underlätta fritidsodlandet
Hur kan vi då få fler att odla mer av det ätbara? På innovationsplattformen ”Mat till alla – nära och tillsammans” finns svaren vad som bör göras både på kommunal och statlig nivå. Bland annat:
* kommunala odlingssamordnare
* förvaring för grödorna
* undanröja regler som försvårar odling
* marktillgång
* kunskap
* höja statusen på fritidsodling
Här jobbar Marek bland annat med att undersöka vilka hinder som finns för odling samt tar fram förslag och skapar opinion kring fritidsodlarnas viktiga betydelse för hela samhället. Det finns många hjältar i vårt avlånga land!
Friskvård
Och den egna odlingen ger så mycket mer, såsom gemenskap, välmående – det är friskvård i full blom!
Nu är det snart dags att plantera om mina tomat- och squashplantor!
Text och bilder: Gittan Holmström