Torsdag i Folkets Trädgård
2020-07-19
Dagens värdar, 3 av de 7 som är initiativtagare till Folkets Trädgård, hälsar välkomna.
Kicki Hendahl hör till dem som arbetspendlar till Örebro sitt jobb på ÖBO där hon arbetar som stadsutvecklare. I jobbet ingår bl.a att skapa platser för folk att samlas på så hon är väl insatt i hur man skapar grunder till projekt som Folkets Trädgård. Kicki säger att hon är helt ny i odlande. För att få en grund att stå på gick hon en utbildning i permakultur under våren.
Elin Hector och Bernhard Bosch flyttade till Ställdalen i december 2019. Bernhard hade då arbetspendlat mellan Örebro och Kopparberg i några år. Elin och Kicki har känt varandra i många år. Elin har alltid varit intresserad av odling. Tillsammans med Bernhard har hon odlat
i både lägenhet och odlingslotter där det funnits möjlighet i Örebro.
Eftersom de har två barn på förskolan här i Ställdalen var det naturligt att involvera barnen i Folkets Trädgård. De har drivit upp plantor och sått frön.
Elin och Kicki visar ett exempel på barnens kreativitet. På boulebanan hade en hare lämnat några bajskulor. Några av dem planterades i en kruka för att se om det skulle gro några växter från de små kulorna.
Det grodde maskros, kvickrot och någon sorts fibbla. Så nu kunde barnen konstatera att bl.a. de växterna hör till harens diet.
Varje gång man kommer till trädgården är det överraskande hur mycket som händer i odlingsbackarna.
Insektshotellet har fått innevånare. Några hål är igenmurade och vad som finns i de andra rummen går inte att se.
Klockan tre samlades dagens besökare för att delta i ett samtal under rubriken ”Lär dig leva hållbart”. Det är en studiecirkel som Folkuniversitet arrangerar. Den handlar om mat, konsumtion och sopor.
Folkuniversitets Annika Ivehult och Kicki Hendahl ledde samtalet. Dagens tema var mat. Torsdagarna den 23 och 30 juli kommer det fortsättning. Tiden är kl. 15.00.
Deltagarna fick berätta om sitt förhållande till mat. Slänger man mat? Fanns det tips på hur man kan ta tillvara rester och grönsaker som inte ser så fräscha ut men är fullt ätbara. Märkningen för sista förbrukningsdag och bäst för dag diskuterades. Alla var överens om att innan det kastades något skulle man lukta på livsmedlet och titta på konsistensen. Det pratades kring vad som är bra mat och att äta mat som hör till säsongen. Skulle fler tänka så skulle vi komma närmare en större självförsörjningsgrad i Sverige.
Återvinning av saker och kläder kom också upp. Alla tyckte att second hand och loppis är bra forum för det. Abbe trivdes också när han fick ligga i skuggan.
Kopparbergarn tyckte att det var många intressanta synpunkter som deltagarna delgav varandra. Det var en givande eftermiddag.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell