Hederspristagare
Kopparbergarns skribent Thyra Lundell har tilldelats ett Hederspris av Hopajola för engagemang och värdefulla naturvårdsinsatser i Örebro Län. De har också uppmärksammat att hon skrivit en del om naturen och länsstyrelsens verksamhet i lokalpressen. (Kopparbergarn och NA) Det var första gången i Hopajolas 30-åriga verksamhet som priset delades ut.
Hopajola är en ideell organisation som stöder föreningar och organisationer som främjar viktiga naturvårdinsatser i Örebro Län. Hopajola stöds av regionen och av kommunerna i länet, samt av gåvor från företag, föreningar och privatpersoner.
När Kopparbergarn bad om en liten presentation framkom följande;
Thyra är uppväxt på landsbygden. Naturen har alltid funnits nära och betytt mycket för henne. Under sin uppväxt var inte intresset så stort för att lära sig namn på växter och fåglar annat än på dem som fanns nära.
I början på 1990-talet träffade hon sin man Bengt och då tog naturintresset en annan vändning. Han var hängiven fågelskådare och naturligtvis följde hon med ut fastän det blev många tidiga morgnar. Thyra blev ingen riktig fågelskådare, däremot passade hon på att lära sig mer om växter. Bengt och hon blev medlemmar i Ställdalens Naturstudieklubb och intresset för naturen tilltog. Hon fick frågan om hon skulle tänka sig att bli ordförande i klubben. Efter lite betänketid bestämde hon sig för att åta sig uppdraget en kort tid. Det blev 26 år.
Klubben hade startat 1957 och det finns fortfarande några medlemmar kvar från den tiden. De delade gärna med sig av sina kunskaper. Det var bara att suga åt sig av allt det nya. Möten i klubbstugan är en fin mötesplats för medlemmarna.
Klubbstugan i Stora Kumlan
Thyra fick också kontakt med Länsstyrelsen. Till en början var det Pelle Fuhr sedan kom Kjell Store och Åsa Forsberg som ansvarar för naturskyddsområdena i norra länsdelen. Genom dem blev det fler kontakter. Hon fick möjlighet att gå kurser och lyssna på föreläsningar om natur och miljö.
Hennes intresse för framförallt närmiljön tilltog och hon blev floraväktare. Det innebar att räkna vissa hotade växter och rapporter till artdatabanken. I slutet på 90-talet kom kontakten med Hopajola det blev ytterligare en viktig kontakt. Naturstudieklubben fick tips på utflykter och möjlighet att nå ut till fler eftersom den fick in sitt program i deras verksamhetskalender.
Men naturligtvis blev Ställdalens Naturstudieklubbs verksamhet det viktigaste för henne.
Sedan 1970 har klubben skött Dansarbacken med fagning och slåtter. Många fina minnen finns kvar. Det kändes i hjärtat när inte klubben fick något yngre tillskott utan blev tvungna att lämna åtagandet. Men den delen av verksamheten känner jag mig stolt över på klubbens vägnar. Det kunde vara mellan 20-30 personer som slog, räfsade och åt lunch på Dansarbacken.
Slåttern i fullgång, Thyra kommer här med ett lass nyslaget hö…
… som skall hässjas.
Efter att arbetet är avslutat är det så dags att grilla, dricka kaffe och umgås i goda vänners lag.
Många naturreservat har bildats under de 30 år hon varit medlem i Ställdalens Naturstudieklubb men ett betyder extra mycket och det är Djupdalshöjden. Bengt och hon har övernattat i den fina stugan som ligger där. Thyra fick också det ärofulla uppdraget att inviga reservatet och det är hon mycket stolt över.
Thyra klipper det blå-gula bandet som innebär att naturreservatet Djupdalahöjden är officiellt invigt.
Mycket folk hade samlats till invigningen. I bakgrunden den fina övernattningsstugan.
Att få ta emot ett Hederspris från Hopajola gör henne både stolt och rörd.
Thyra fick motta hederspriset av Hopajolas verksamhetsansvariga Ankie Rauséus.
Text: Erik Karlsson
Bilder; Benkt Lundell och Erik Karlsson
Grattis Thyra.
Du är väl värd att hyllas.