Smålommarnas värld
2015-06-19
Att vara fågel, lägga ägg och föda upp ungar för den egna artens fortbestånd går inte alltid efter önskan. Livet i naturen kan vara nyckfullt.
När jag närmade mig ”Smålommarnas tjärn” för någon dag sedan upptäckte jag båda lommarna vilande tillsammans på vattnet. Jag anade genast oråd. Den ena borde ligga på redet och ruva sina normalt två ägg. Vid besök i mitten av maj kopulerade lommarna på redet och vid besök i början av juni ruvade den ena lommen.
Jag satte mig på ryggsäcken vid tjärnkanten och betraktade fåglarna. Efter en timme var jag övertygad att årets häckning var spolierad. Så skedde för detta par även för två år sedan. Fjolårets häckning lyckades lyckligtvis. (Den läsare som vill följa smålomens häckning 2014 kan knappa in fliken ”natur” och rulla fram reportagen ).
Vid besök veckan innan inträffade något som jag anar har med denna misslyckade häckning att göra. En korp satte sig i ett träd och bevakade lommen på redet. Efter en stund gör korpen ett utfall mot lommen som sänker huvudet mot marken medan korpen flyger tätt över på låg höjd.
Viktmässigt är dessa fåglar nästan identiska och. Korpen uppfattas säkert som ett stort hot av lommen med sitt vingspann upp till 1,3 meter. Korpen flyger så vidare mot skogen. Jag misstänker nu korp som orsak till att vid senare tillfälle lyckats röva äggen. Även andra predatorer som rävar, tranor med flera är ett överhängande hot mot smålommen.
Det finns en förening, Svenska LOM-föreningen/Projekt LOM där jag är medlem, vilken arbetar för att främja skydd, forskning och informationsarbete om våra två lom-arter, Storlom och Smålom. Den viktigaste verksamheten för närvarande är att samordna inventeringar av våra två lomarter.
Jag har för närvarande uppsikt över sex tjärnar inom vår kommun och dess närhet och följer regelbundet lommarnas liv där.
Under åren har det blivit en del bilder från smålommarnas liv och presenterar här ett urval från en lyckad häckning år 2011.
Text och foto: Bengt Lundell
Helt underbart!
Proffsigt, Bengt!