Skördefest i Folkets Trädgård
2021-08-29
Så vart det dags att njuta av sommarens odlingsmödor för dem som deltagit i odlingscirkeln i Folkets Trädgård. Samlingen var kl.13.
Då gick deltagarna runt i trädgården och skördade grönsaker till en soppa som sedan kokades över öppen eld. I soppan fanns grönkål, rotselleri, persilja, squash, majs och gul lök. Två ingredienser var inte från trädgården nämligen potatis och vitlök.
När besökarna kom kl.14 bjöd man till bänks.
Kicki Hendahl redo för att provsmaka av årets skörd.
Kopparbergarn kan intyga att soppan smakade gott.
När alla tallrikar var tomma tog Per Klingberg, en av handledarna för cirkeln, fram en korg med tomater och äpplen som skulle avsmakas och gissa sort.
Först blev vi presenterade för en lite svart frukt. Det kom många gissningar men ingen var rätt så Per fick berätta att det var svarta mullbär (finns även vita). Mullbären kom från hans trädgård. Det var tre år sedan han planterade dem. Mullbär skall egentligen inte växa så här långt norrut men det går uppenbarligen om förutsättningarna är goda.
Kicki hade tagit med sig två tomater för avsmakning.
En nästan helt brun och en klargul.
Den bruna var mycket smakrik medan den gula nästan inte hade någon smak alls.
Per hade plockat fem äpplen i sin digra äppelgård. De skulle mogna i augusti enligt artbeskrivningen, men det stämde inte helt.
Transparant Blanche är mycket tidig och den var nästa genomskinlig.
Avsmakning avslutades med en klassiker nämligen Astrakan Gyllenkrok. Astrakan var den sorten som Kristina från Duvemåla tog med sig kärnor från för att plantera i Amerika.
Vad hade då odlingscikeln gett sina deltagare? Per ställde frågan och fick en hel del synpunkter.
Tomas Andersson, den andra handledaren, tyckte att han kände glädje över hur mycket och hur bra det växt. Han tyckte också att Folkets Trädgård var en fin plats att odla på. Det var inte bara odlingar utan bänkar att sitta på, scenen och graffitimålningarna gjorde platsen till en fin helhet.
Kicki tyckte det fungerat bra även om de blivit några färre under sommaren. Regnet hade gjort att den tunga vattningen hade blivit decimerad. Satsningen på att täckodla hade gjort att rensningen hade minimerats.
Gittan Holmström höll med om att det vuxit bra. Kanske skulle man varit lite tidigare med att stödja upp några växter bl.a. tomater. Men det går ju att eftermogna dem ljust och varmt. AnnKatrin Kainer hade ett annat knep. ”Lägg tomaterna i en papperspåse och förvara den mörkt så eftermognar dom fint”.
Kicki, som ofta tar hundpromenad förbi trädgården, ser ofta att det sitter eller promenerar någon besökare där.
Per avslutade eftermiddagen med att tacka för det stora engagemang som cirkelmedlemmarna visat.
Han var glad över att få vara med och utveckla trädgården. Han framhöll också inte bara är odlingsmödorna som gör resultatet, vädret och tillgången på pollinatörer är också en stor del av resultatet.
Arno Wilting tackade de båda cirkelledarna och de fick en varm applåd.
En promenad i Folkets Trädgård avslutade studiecirkeln i odling. Humlan blev beviset på att för våra flygande vänner är odlingssäsongen inte över än.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell
Så fint och trevlig med Folkets Trädgård. Vilken bra idé.