mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

80 år ung

Ljusnarsbergs kommun är ju bland annat känd för att befolkningen har en tämligen hög medelålder. Det må vara sant, men att vara 80 år fyllda behöver i och för sig inte innebära att man känner sig gammal och om man inte känner sig gammal, så verkar man inte vara det i omgivningens ögon heller. Så är det helt säkert med Willy Andersson, som nyligen passerade ”80-skylten”.Willy bor i Ställdalen i en villa nere vid sjön Björken och från den egna tomten har han inte bara vacker utsikt över vattnet utan också brygga och plats för såväl båt som kanot. Willy tycker om att meta abborre, och vet var de bästa fiskeplatserna finns, men i år har det varit lite sämre fiske tycker han. Men fiske är bara ett av hans många intressen. 

Willy är fortfarande en aktiv medlem i Ställdalens Naturstudieklubb, där han är skassör - sedan 55 år. Han har varit med om att rusta klubbstugan och bygga ett fågelobservatorium vid Römyren också. Fåglar är särskilt intressanta tycker Willy, och på väggarna i trappuppgången sitter många mindre vanliga arter i uppstoppat skick. De flesta har varit med länge, men en liten sparvuggla i vardagsrummet är av lite nyare datum.

- Det är svårare att få tillstånd för att ta hand om döda djur nu för tiden, säger Willy. Alla rovfåglar är statens egendom, men man kan få dispens i en del fall.
I hallen vakar en vacker mård över besökare som kommer in. Där hänger också en ståtlig älgkrona med 11 taggar.
- Det är den största älg jag skjutit, säger Willy stolt och tillägger att det genom årens lopp blivit närmare trettio som fallit för hans kulor. Kanske blir det någon till under årets jakt, men det är sämre med tillgången på älg nu för tiden, då vargar decimerar älgstamen hårt.
Även lo och björn finns i trakterna, så snart har vi väl alla de stora rovdjuren häromkring.
- Jag byggde upp kroppen tidigt säger Willy. När jag var barn satte jag upp trapets och romerska ringar hängande i en hässjestång som satt mellan två träd och använde som träningsredskap. Sen blev det orientering och jag deltog bland annat i junior-DM där det blev seger. ”Ung och lovande orienterare” stod det i tidningen efteråt. Men sen blev det inte så mycket mer orientering för min del. Man ska lägga av när man ligger på topp, skrattar Willy.

Skidåkning är en annan sport som Willy ägnat sig åt, och två vasalopp har han genomfört. Numera är det motionsåkning som gäller. Det är ett intresse som han delar med sambon Kaija Remonen, som också hon har flera vasalopp och öppna spår att blicka tillbaka på.
Folkdans är en annan hobby och motionsform som båda ägnar sig åt. För Willys del har det hunnit bli 40 år inom det området också. Ett av Willys knän ”spökar” lite, men det är inget större hinder.
Men hjärnan behöver som bekant motion den också, och både Willy och Kaija löser gärna korsord och sudoku och svåra ska de vara! En prenumeration på ”Mästarkryss” garanterar att geniknölarna får gnuggas ordentligt.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm