mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Mångsysslande modellbyggare

Kopparbergar'n har varit på besök hos Tage Hugosson i Högfors. Han är säkert känd av många och har varit föremål för tidningsbesök även förr, men för oss var det ändå en ny och intressant bekantskap, som vi gärna berättar om för våra läsare.

Dagen då vi anlände till villan på Tjärnvägen, vräkte regnet ner, men väl vi kommit inomhus blev vi varmt mottagna av Tage med hustrun Britta.
Britta har hunnit fylla 77 och Tage 83, och de bär ett hav av minnen med sig, så det är inte så konstigt att vårt samtal började med lite historik.

Båda makarna har sina rötter i Lindesbergs kommun, där Tage som ung jobbade i Bergbolagen som verktygsmakare. Sin livskamrat hittade han tidigt och de var gifta med varandra långt innan de flyttade till Ljusnarsbergs kommun på 1960-talet. Britta, som utbildat sig till lärare, fick tjänst i Hörkens skola, medan Tage fick anställning på Berglöfs verkstäder. Så småningom fick hon en ordinarie plats i Högfors skola, och familjen flyttade till det hus de fortfarande bebor.

Högfors' och Mossgruvans historia har länge intresserat Tage, och han har samlat massor av fakta om bygden från 1500-talet och framåt. 

Framför oss på bordet ligger tre tjocka pärmar, där han sammanställt uppgifter ur böcker, från Internet och berättelser från bybor som minns eller återberättat om händelser och platser. Vi hinner naturligtvis inte läsa allt, men redan när vi bläddrar igenom materialet konstaterar vi att Tage även har språkets gåva. Vi har sett sådana här faktasamlingar förr, och vi vet att det ibland kan vara lite segt att ta sig igenom. Här är det i stället ett livfullt berättande där texten lättats upp ytterligare genom de många bilderna.
Det som sagts om Hugos berättarkonst ovan, gäller i än högre grad om det häfte, som handlar om hans far.
Tage växte upp i Aspa, där hans far hade ett jordbruk, och från honom fick han sitt intresse för teknik. Tages far, Hugo Larsson, tillverkade eller byggde om flera av de maskiner som behövdes i jordbruket, och hjälpte även andra bönder i grannskapet. Så småningom utvecklade sig detta till en föregångare till dagens maskinstationer.
I häftet om fadern finns många bilder och flertalet av dem har Tage själv tagit.
En del föreställer maskiner, som EPA-traktor, spånhyvel och potatisupptagare, andra avbildar människor eller byggnader. Men han har inte nöjt sig med att dokumentera i ord och bild, utan även byggt modeller. Och här handlar det inte om plastbitar och lim, utan alla delar har Tage gjort ur råmaterial som trä och metall.

På bordet förevisar han ett par modeller av byggnader från Högfors. Dels är det en krossanläggning för misslyckat gods från gjuteriet, där den stora kulan vägde 800 kilo, och dels ”Bertils kiosk” som en gång var samlingsplats för traktens ungdomar. 

Sedan blir vi bjudna på fika och då berättade Tage om sitt målande. Han har gått på bildcirklar och målar med pastellkrita och olja. 

Men Tage har ett trumfkort kvar att spela ut! Med glimten i ögat tar han oss med ut på balkongen, där vi kan blicka ut över den prunkande trädgården som sträcker sig ner mot vattnet. I växthuset håller vinstocken på att ta över hela utrymmet. 

Ändå var det inte därför vi lockades ut på balkongen, för på ett bord står några av de maskinmodeller vi nyss läst om därinne. Där finns epatraktorn med alla sina rörliga delar och tillbehör, som släpräfsa, slåtterkniv, vedkap mm, och där finns potatisupptagaren och spånhyveln. 

Den senare visar sig vid Tages demonstration till och med kunna producera takspån! Visserligen är de i litet format, men passar väl till taktäckning av hans byggnadsmodeller.

Till sist får vi också bevittna en stirlingmotor i drift, naturigtvis även den konstruerad och tillverkad av Tage Hugosson.

- En stirlingmotor är ju en unik konstruktion, på flera sätt, berättar Tage. Dels går den att köra på vilket slags bränsle som helst, till och med solenergi, och dels går den så tyst att den används i ubåtar för att leverera ström när huvudmotorerna står stilla.

Ström producerar även Tages motor, tillräckligt för att via en cykelgenerator hålla en liten lampa lysande. Det lyser också om Tage Hugosson själv när han delar med sig av all sin kunskap och säkert skulle vi kunna fylla Kopparbergar'n i dagar och veckor framöver med allt intressant, men eftersom vi också har andra artiklar på lut, så slutar vi här för denna gång och tackar Britta och Tage för fägnaden och pratstunden.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm