mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Rosa Gården

12-06-07
När man kommer till den byggnad som kallas Rosa Gården förstår man genast varför den fått sitt namn. Det ljust rosafärgade stenhuset är ett av de första man ser om man färdas längs vägen från Stjärnfors mot Löa. Rosa anses ju vara en romantisk färg, och så här års ligger huset dessutom romantiskt inbäddat i frodig sommargrönska. Över tomten porlar en liten bäck med en damm och broar och i norr reser sig storskogens majestätiska silhuett.

Husets ägarinna, Hélène, som hette något annat i efternamn när hon flyttade till Ljusnarsberg, har numera tagit gårdens namn som sitt, och dessutom har hon namngivit sitt företag efter samma mall.

Att Hélène älskar sitt hus är alltså inte att ta miste på, i synnerhet som hon berättar att det i år är 25 år sedan hon flyttade in.

I huset bor också sambon Stefan, sonen William (12), samt hund och katt. Dessutom har Hélène sönerna Moritz (27) och Jorum (23), men de bor numera på annat håll. När Kopparbergar'n hälsar på är sonen William i skolan och Stefan just på väg för att hjälpa en granne att lägga om taket som läcker in. Annars arbetar han inom musikbranschen med ljudproduktion, ett jobb som han till stor del kan sköta från den studio han inrett på gården.

Hélène själv jobbar också mest hemifrån numera. Hon är i och för sig utbildad förskollärare, och har tidigare även arbetat i grundskolan och som journalist, men numera är det det egna företaget Rosagårdens Hudvård som upptar hennes tid.
Verksamheten är huvudsakligen inriktad på produkter för vård av mogen hud, framför allt i ansiktet, men även ansiktsmassage och Hélène har genomgått flera kurser och utbildningar. Bland annat har hon utbildning i hollistisk ansiktsbehandling och Tibetansk ansiktsterapimassage!

- Jag kom in på det här området via mitt intresse för hälsokost och nyttig mat, berättar Hélène. När barnen var små odlade vi mycket själva, och mitt intresse för hälsobringande örter väcktes då.
 För cirka tio år sedan började jag utveckla hudvårdsprodukter som helt baseras på vegetariska oljor och substanser. I mina produkter använder jag aldrig kemiska eller animaliska ämnen. Enda undantaget är ullfett, som alltså kommer från fårens päls.
Jag tror att det fortfarande finns många helande och nyttiga substanser att upptäcka i den nordiska floran, fortsätter Hélène. 
I dag importeras många av de så kallade eteriska oljorna som sheaolja, arganolja och kiwiolja. Nyponfröolja och manokaolja, den senare framställs av rosenmyrten är också aktiva beståndsdelar i mina hudvårdsprodukter. De eteriska oljorna är välgörande för både kroppen och själen.

Två av husets rum tas i anspråk för rörelsen. Det ena är laboratoriet, där Hélène producerar hudvårdsprodukterna. Det är ett rum som ser ut att vara lika rent och sterilt som en operationssal, men Hélène säger att i dag kan vi gå in med skorna på. - Hon ska ändå skura!

- Annars går jag inte ens in själv så här, säger hon och syftar på sitt långa utslagna hår och sin luftiga klädsel.

Det andra rummet är kontoret, där Hélène sköter skrivbordsjobben och kontakt med kunderna.

- Rosagårdens Hudvårdsprodukter säljs över disk i några affärer i Stockholm, Göteborg, Alingsås och på flera andra ställen runt om i Sverige, men det mesta säljer jag via webshopen på min hemsida, säger Hélène. Det är roligt att ha direktkontakt med kunderna på det sättet.

Men Hélène har fler talanger, om än på hobbyplanet. Vad sägs till exempel om orientalisk dans?

- Jag är med i en liten grupp som träffas en gång i veckan under höst- och vårtermin, berättar hon. Den sista maj var vi engagerade på ABF i Ludvika där vi dansade två danser i cafeterian. Det var mycket uppskattat och vi blev tillfrågade om vi kunde leda en kurs där, men det är lite för långt att åka. Besök gärna min hemsida också, avslutar Hélène Rosagården. Adressen dit är www.rosagarden.se/  

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm