mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Vinnare med fotografiska rötter

”Äpplet faller inte långt från trädet”, men ibland kan det ta lång tid innan någon av äpplets kärnor gett upphov till ett nytt träd som bär frukt. Denna smått filosofiska inledning syftar på Märta Dahlberg (76) som vann den senaste klubbtävlingen i Ställdalens Fotoklubb. Sammankomsten och själva tävlingen har vi tidigare berättat om, men här följer en liten intervju med segraren.



- Märta, du hade bästa bilden i den senaste tävlingen. Var det din bästa placering hittills?
- Ja det är första gången som jag haft en bild i toppen, men det gick ganska bra under fjolåret också, då jag kom trea i klubbmästerskapet.

- Hur länge har du fotograferat?
- Ända sen ungdomen. Min farfar, som var fotograf i Falun, lånade ut sin kamera, en Zeiss med bälg, till mig och sen hjälpte han mig att göra kontaktkopior av negativen. Men sen köpte vi en förstoringsapparat. Det var faktiskt jag, som fick i uppdrag att besöka en affär i Örebro för att beställa en sådan. Jag kommer ihåg hur farfar lärde mig vilka frågor jag skulle ställa, och vilka svar han förväntade sig på dem. Jag väckte säkert en viss förvåning i butiken genom att jag hade så mycket ”kunskap” på området. Det blev affär i alla fall, och den förstoringsapparaten användes sedan i många år.
Det var alltså från farfar som du fick ditt fotointresse?
Ja, men även genom min far, som även han började fotografera ”på allvar”. Jag minns hur far och farfar satt vid köksbordet och diskuterade bländaröppningar och exponeringstider och annat som hörde fotograferandet till. Och mor begrep säkert ingenting av allt det där. Ändå började hon fotografera hon också, fast långt senare, men hon tog inte ”bilder”.

- Hur menar du?
- Hon fotograferade dokumentärt, människor hon träffade och sånt som hon tyckte var vackert, men utan att bry sig om ljusets riktning, störande bakgrund och såna saker.

Märta började fotografera digitalt för ungefär fyra år sedan, och då blev hon med i Fotoklubben också. Men digitalfoto nästan förutsätter att man även har en dator, så det ena ger det andra och ganska nyligen var det dags att uppgradera ill en ny bärbar sådan. Favoritmotiven hittar Märta oftast i naturen. Blommor, insekter och annat med vackra färger och linjer drar till sig intresset, men också landskap och miljöer, med eller utan människor fångar hon på sina bilder.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

Thyra Lundell:

Det är så trevligt att få  vardagen hos "Profilen". Det är viktiga personer som visar att det finns mycken kraft och angagemang i Ljusnarsberg.

 

Kommentera

mm mm