mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Ett liv med blommor

12-05-25
Ända sen tidigaste barnaåren har blommor och andra trädgårdsväxter varit hennes stora intresse i livet. Ja man kan nog säga att det blivit en bit av livet självt. Hon bor i Bångbro och hon heter Ingrid Karlström.

Ingrids far var trädgårdsmästare, så man kan nästan säga att hon föddes in i odlingskonsten. Som barn kom hon också i kontakt med 4H-rörelsen, som vill främja barns kontakt med djur och natur.

- Man fick lära sig mycket där, säger Ingrid, och det fanns instruktörer som kom ut och tittade på ens odlingar och talade om hur man skulle göra.

- Som artonåring började jag på Lantmannaskolan i Falun, och jag har också gått Lanthusshållsskola i Rättvik, berättar Ingrid vidare.

Till Bångbro flyttade jag 1973, dels för att det är så fint här i Ljusnarsbergs kommun, och dels för att komma lite närmare föräldrarna.Det är en ganska stor tomt kring huset, där Ingrid bor, och överallt ser man spår av hennes odlarmödor. Det finns två växthus, hallonhäckar, potatis-, jordgubbs- och grönsaksland och massor av blomstersängar och rabatter.

- Hur hinner du allt? undrar vi, särskilt som Ingrid vid Kopparbergar'ns besök tar sig fram i trädgården med hjälp av två kryckor.

- Ja i år är det lite svårt, säger Ingrid, och berättar om hur hon halkade omkull i början av mars och bröt ena lårbenet på ett sätt som gjorde att hon fick lov att stanna på lasarettet i Lindesberg under fyra veckor. Och fortfarande behöver hon stöd av kryckorna vid förflyttning.

- Men det blir bättre hela tiden, säger Ingrid, och det hindrar mig inte helt. Allting tar bara så mycket längre tid.

Tid har det också tagit att göra Ingrids trädgård till vad den är i dag.

- När jag flyttade hit sa folk häromkring att den här marken går inte att odla nånting på, påstår Ingrid.

- Men vem som helst kan ju se att det inte stämmer, protesterar vi, Hur har du burit dig åt? Vad har du för knep?

- Mina knep är bara stallgödsel från Valltorp och kompost, fast det går ju åt lite kroppsarbete med, förstås...
Och det är sant, för Ingrid gör all bearbetning av jorden manuellt. Skottkärra,. spade, grep, kratta, mm är effektiva redskap i erfarna händer. Gräsklippningen är det enda, som går med motor, och det jobbet är det för övrigt maken Rune som sköter, i varje fall denna vår.

Vi tittar in i växthusen, och ser frodiga plantor av tomat, paprika, gyllenbär mm, och i det ena står till och med en vinstock!

På husets veranda står plantor som fått övervintra i källaren, eller tillbringat den första tiden efter sådd där nere.

- I källaren?

- Ja jag har ett ställe med speciell belysning så att de nysådda får en bra start. Det är klart att strömmen till lamporna kostar ju en del, men vilken hobby kostar inte pengar. Och dessutom tycker jag att odlandet ger mig så mycket tillbaka att det räcker till för både arbetsinsatsen och elräkningen.Ingrid är naturligtvis medlem i Trädgårdsföreningen och deltar i deras träffar. På plantbytardagarna, som är vid den här tiden, är hon aktiv och ibland får hon tag på någon ny sort av tomat eller annan växt. Intresset för att förnya och utöka sorterna finns där hela tiden och tomater år ingrids favorit. 

Text och foto: Björn Öringbäck

En kommentar

Vilken fin artikel om dig Ingrid. Kram på dig!!!

Veronica Friback

 

Kommentera

mm mm