mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Växthus med sting

Hemma hos Birgitta Palm-Andersson finns ett foto på en liten tös med en jättegrep. Det var där det började, Birgittas intresse för att odla och gräva i jorden. Idag har hon en mångårig erfarenhet och inarbetad vana att år efter år fylla sitt växthus med fantastiska färger, smaker och dofter av framför allt tomater, chili och paprika.

Det är lite höstligt när Kopparbergar'n kommer på besök och tittar in i växthuset, men kvar på grenarna hänger fortfarande klasar av tomater i olika storlekar och färger och på golvet står krukor med chili och paprika i olika mognadsstadier.

- De här är mina karameller, säger Birgitta och pekar på en kruka med små runda chili. De blir röda när de är mogna, men innan är de vita och lila. 
Plantan är full med grenar där frukterna hänger som julgransprydnader. Det är verkligen en färgsprakande syn. Vackra är också de chilifrukter som växer på  plantan bredvid. 
- De här kallas Jamaican Bells, fortsätter Birgitta och de ser faktiskt ut som små klockor i formen. 

Vi ser oss vidare om i växthuset och förundras över de klättrande rankorna av Törnrosas kjortel, som sträcker sig ända upp till taket, översållade med ljus- och mörklila blommor. De trivs här i värmen och det gör också alla de tomater som Birgitta odlar. Sorterna är många, från små orange Sungold, över mer "normala" Shirley till mörka Chokolate Cherry och jättestora bifftomater. 

Man skulle kunna tro att hon odlade apelsiner också, men det är faktiskt en rund, ganska stor tomat, som heter just Apelsintomat.


Foto: Birgitta Palm-Andersson

- Hur länge har du hållit på? frågar vi och Birgitta berättar att hon haft växthuset i 15 år nu och att den dignande vinrankan med sina täta klasar är lika gammal. Men jag odlade grönsaker på en stor yta när barnen var små, för jag tyckte att de skulle få giftfritt odlat, säger hon. Nu ägnar jag mig åt växthuset, för man kan inte ha hur mycket som helst. 

Inne i huset finns chili på tork. Birgitta gör olika blandningar och har chili både med och utan fröna kvar. Det är fröna som ger starkast smak och vi får veta att de här chiliplantorna sattes som frön redan i februari. Birgitta tar också frön ur sina frukter och torkar för nästa års odlingar.

- Vad gör du annars, undrar vi och Birgitta berättar att hon har varit verksam i många år som skolpsykolog, ett arbete hon trivs med och som hon haft i både Ludvika och Ljusnarsberg innan hon fick tjänst i Hällefors kommun. Tjänsten ger henne möjlighet att ta sommar- och jullov, vilket passar en odlare. Men hon håller med om att det är snärjigt på våren, när trycket är stort inom skolan och alla växter ska igång därhemma. 

Birgitta började för flera år sedan med en blogg för att hålla sin syster uppdaterad om vad som hände i växthuset. Bloggen har blivit uppmärksammad av en massa människor och både DN och en annan tidning har utsett den till att vara en av Sveriges 10 bästa trädgårdsbloggar.

- Man möter ju en massa nya människor som man kan byta tankar med, säger Birgitta. De blir till vänner på nätet.

- Man ska väl smörja pressen, skrattar hon sedan och plockar en stor påse med tomater och chili, som vi får. Vi tackar för gåvan och den manliga medarbetaren tar miste och biter tag i en vad han tror är en liten söt tomat. Nog för att vi gillar starka kryddor, men nu fick han vad han tålde, för det är skjuts i Birgittas chili. 

Länk till Birgittas blogg: Lilla B

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm