mm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm mm

Viveka Sjödell

14-04-05
Ljusnarsberg må vara en av Sveriges minsta och fattigaste kommuner, men när det gäller musikliv tillhör vi de rikare, med bredd och kvalitet. Hur många kan visa upp något som motsvarar Opera på Skäret? Eller de arrangemang som Bergslagens kammarmusikförening genomför? Eller privatpersoner som ”Doktorn” som öppnar sitt hem för offentliga konserter med världsartister. Spelmanslag som slår vakt om bygdens musikaliska kulturarv, kreativa ungdomar som skapar ny musik, och en kommunal musikskola i toppklass?

Och då har vi ändå inte nämnt kyrkomusiken – än, men det är om den det kommer att handla i dag, och framför allt om vår kyrkomusiker Viveka Sjödell, den eldsjäl som ger oss så många fina musikupplevelser i sakral miljö.

Vi har ju två kyrkor i kommunen, men bara en fast anställd kyrkomusiker, och det är Viveka. Kopparbergarn har haft en pratstund med henne, och vi fick veta en hel del.

Viveka Sjödell föddes i Skåne, men flyttade vid 12 års ålder med familjen till Stockholm och hon kom tidigt i kontakt med musiken, då mamma spelade piano och pappa gärna sjöng visor och spelade gitarr. Själv började hon ta pianolektioner när hon var sju, och i skolan var hon med i lågstadiekören.

Viveka kände redan som barn en dragning till kyrklig musik och sjöng gärna psalmer men gitarren blev under ungdomsåren det viktigaste instrumentet för henne.

- Den hängde med överallt under gymnasieåren, säger Viveka. Det var på 70-talet, då tågluffandet var väldigt populärt, så även jag skaffade interrailkort och gav mig ut.

Efter studenten gick Viveka på musikhögskolan och utbildade sig till musiklärare och som sådan jobbade hon i 20 år, bland annat i Malå i Västerbotten.

- Mest handlade det om undervisning i klass, säger Viveka. Bästa åren som musiklärare hade jag just i Malå, när jag fick jobba i halvklass. Om klasserna blir för stora är det svårt att genomföra undervisningen på ett bra sätt.

I Malå hade man vid den tiden varit utan kantor i två år, och eftersom Viveka fortfarande kände starkt för kyrkomusiken så utbildade hon sig på orgelspel i Geijerskolan, och lämnade läraryrket.

- Att vara kyrkomusiker är det bästa jobbet som finns, säger Viveka och ler. Man får arbeta med människor i alla åldrar och man får vara nära församlingsborna vid deras stora och viktiga tillfällen i livet – stunder man minns.

- Sommarkyrkan i Hörken, är det du som ligger bakom, eller hur? undrar vi.

- Det var Ulla Forsberg som drog igång med den för många år sedan, berättar Viveka. Men nu för tiden är jag väl en av dem som planerar och genomför. Men jag samarbetar mycket med Ulrika Bernövall från Ramsberg och med Jörgen Engström som frilansar.

Vi känner ju också Viveka Sjödell som en omtyckt körledare och dirigent och hon berättar att körer har hon arbetat med ända sedan 20-årsåldern. Förutom körerna i Hörken och Kopparberg, så leder hon också en kör som kallas ”Kom – våga – sjung!” Den håller till i församlingshemmet på torsdagar mellan 17:30 och 18:30, och det brukar komma så där en 18 – 20 personer, som tycker om att sjunga.

Vid det här laget har Viveka verkat i församlingen i ungefär 12 år, och det är ingen tvekan om att hon trivs med sin uppgift.

- Det roligaste är när det kommer mycket folk, säger Viveka, och ger samtidigt en extra puff för det musikaliska verket ”Stabat Mater” av Pergolesi, som ges den tionde april i Ljusnarsbergs kyrka.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

 

mm mm