mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm mm

Björn Öringbäck 75 år

14-03-13

Björn Öringbäck, Kopparbergar'ns upphovsman, fyller 75 är den 15/3. Här kommer lite skvaller om honom.

Björn föddes faktiskt i Stockholm, eftersom mamma Lilly var där just när det var dags för honom att se dagens ljus. Annars bodde han i Lindesberg sina första år. Skolan började han i Gusselby, men sedan bodde familjen i Storå, tills han var tonåring. Då kom han tillbaka til Lindesberg, där mamma Lilly skaffade sig en hattaffär, Lillys Mode.

I Lindesberg fanns inget gymnasium, så det blev att välja på Örebro eller Köping. Det blev Köping och där på gymnasiet träffade han sitt öde och framtida livskamrat Inger. 

Kompisar har Björn alltid haft flera, olika för olika intressen. Fiska, ströva i skogen och gå på trav var några av favoritintressena. 
Han har också en mycket konstnärlig ådra och har både målat och slöjdat. Redan som liten grabb lärde han sig att svarva och skära och till alla fem barnens förstfödda har han gjort vackra vaggor. Dessutom var han en mycket produktiv poet i ungdomsåren och skaldade ofta i Dan Anderssons anda.

Efter gymnasiet och lumpen på A9 i Kristinehamn, började han på seminariet i Karlstad och där blev han folkskollärare. Han gifte sig med Inger och så började det verksamma livet.

Lärarbanan strartade i en liten skola på Hammarö med elever från 3,4,5 och 6 i samma klassrum. Vilken utmaning! Men Björn klarade den med bravur och inte skötte han sig sämre, när han kom till Älvestorp söder om Grythyttan i en 3-4:a. 

Men skolan lades ner och så fortsatte lärarverksamheten i Grythyttan. Nu började Björn på allvar delta i Hällefors Fotoklubb och hade stora framgångar. Många kompisar och härliga utflykter i skog och mark blev frekventa inslag i vardagen. 

En dag fick familjen möjlighet att köpa en gård i Grythyttan och så gick flyttlasset dit. Här varvades lärarjobbet med politik och månskensjordbruk. 

-Människan mår bäst när hon får arbeta lagom mycket med både kropp och huvud, har han påpekat många gånger. 

I politiken var han aktiv i både Kommunstyrelsen och Kommunalförmäktige och han var också ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden. 

Miljön var ett viktigt intresse och en tid var Björn mycket aktiv i miljörörelsen. Hormoslyr och andra bekämpningsmedel var i fokus och han var ända upp till Stockholm och Naturvårdsverket, för att lufta sina åsikter. 

Att samtidigt köra ett jordbruk med häst, morgonmjölka en hushållsko, lära sig sko häst, plöja, harva, så och skörda ingick i konceptet liksom slakt och kötthantering.

Tre egna barn och två extra från Järfälla fanns också på gården. Livet hade fart ända tills alla barn hade flyttat ut till eget och det var dags för ett nytt leverne.  

Den här gången gick flyttlasset till Lindesberg. Där arbetade Björn som lärare på mellanstadiet, men fick så småningom möjlighet att bygga upp en verksamhet i skoliblioteket med lästräning, spontanteater och IT-undervisning för både elever och personal förutom den traditionella bokutlåningen.

Som pensionär hamnade han så småningom i Stjärnfors och efter stt ha renoverat hus och uthus, byggt garage och friggebod startade han Kopparbergar'n, för att "ha något att göra". 

Vem vet vad som ska komma härnäst? I Kärvingeborn har han ett hus där han kan fiska, bada, åka flotte och ha det allmänt skönt, så fortfarande finns möjligheten att blanda fysiska och intellektuella aktiviteter. 

Så Björn har möjlighet att fortfarande må riktigt bra.

Text och bild: Hustru Inger

 

mm mm