Hem
Kalender
Händelser i vårt område
Gästbok!
|
mmm |
Vem är Anne Shemeikka?
14-04-20
Kopparbergarn har träffat Anne, som är vår nya socialchef, och vill här presentera henne för er.
Anne Shemeikka är född och uppvuxen i Örebro, där hon även är bosatt för närvarande.
- Jag kommer antagligen att dö där också en gång, säger hon med ett skratt.
Jag gillar Örebro och ur pendlarsynpunkt bor jag i rätt ände av stan, inte så långt från Svampen.
Många som pendlar mellan Örebro och Ljusnarsberg åker tåg, men Anne avslöjar att hon kör med egen bil.
Dels gillar jag att köra bil, förklarar hon, och dels ger det tid att tänka. Dessutom medger bilåkandet en viss flexibilitet med arbetstiden. Man behöver inte känna sig stressad av att ett ärende på eftermiddan drar ut på tiden en stund utan kan stanna kvar och avsluta det man håller på med.
- Lyssnar du på musik i bilen, undrar Kopparbergarn?
- På eftermiddan, när jag åker hem, brukar jag ha helt tyst i bilen, men på mornarna lyssnar jag ofta på musik, och då gärna på sånt som är nytt, sånt som ungdomarna lyssnar på. Min dotter, som är 19, och
jag, gillar faktiskt samma låtar. Skulle jag vara tvungen att välja musik av ett enda band, så måste det bli Kent.
- Du har en dotter, säger du. Hur ser familjen ut för övrigt?
- Det finns en Kulbo, säger Anne. Jag kallar honom så, för att vi har så kul när vi är tillsammans!
Anne Shemeikka berättar också om sin utbildning och tidigare arbete. Hennes grundutbildning är inom social omsorg, men efter en tid utbildade hon sig också till vårdlärare och så småningom även till rektor, så totalt har hon haft chefsjobb i 15 år. Bland annat har hon varit regionchef i en utbildningskoncern.
- Hur kommer det sig då att du söker dig till en liten kommun som vår?
- Framför allt så är det ett verksamhetsnära jobb. I en liten kommun är beslutsvägarna kortare och det är nära till de nyckelpersoner, som man behöver hålla kontakt med, som Bo och Ewa-Leena.
Nackdelen med det småskaliga är ju att närheten i verksamheten kan bli lite för påträngande, som att ärenden kan handla om grannar eller andra man känner. Där vid lag är det en stor fördel att inte bo i den kommun man arbetar. Man kan lämna jobbet bakom sig när arbetstiden är slut för dagen.
En svårighet med att arbeta i en liten kommun är att bestämmelser som arbetats fram inom SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) ibland inte tar hänsyn till de mindre kommunerna.
- Hur ser du på det här med valfrihet inom vård och omsorg? Privat hemtjänst till exempel?
- Det är säkert bra i kommuner där efterfrågan finns. Men en undersökning gjord i Nora nyligen, visar att det knappast finns underlag för sådan verksamhet i mindre kommuner.
- Hur vill du beskriva dig själv som chef?
- Jag är en analyserande och lyssnande person, som också får agera levande papperskorg ibland. Jag försöker se möjligheter till förbättringar i verksamheten men också mån om att behålla sånt som är bra.
Jag vill vara en verksamhetsnära chef, och kommer gärna ut och träffar personal på plats. Ofta blir det en mera givande kontakt än man får vid ett samtal på kontoret.
- Är det något mer som du vill tillägga innan vi avslutar intervjun?
- Bara att det är ett fantastiskt roligt jobb, som jag stortrivs med.
Text och foto: Björn Öringbäck
Kommentera
|
mm |
mm
|