mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Doktorn fyller 80

13-12-17
Nils Rönnegård, för många känd som ”Doktorn”, fyller 80 år den 20 december. 
Kopparbergar'n har varit på besök hos honom några gånger förr i skiftande ärenden, men den här gången är det för att få en intervju med läkaren och mångsysslaren i Björkberg, inför jubileumsdagen.

Det har snöat kraftigt natten före vårt besök, och doktorn tar emot oss ute på trappan med en uppmaning att vara försiktiga i halkan.
Inne i huset är det varmt och skönt. Vi blir bjudna på kaffe i köket, och det smakar bra. Pratet kommer igång om än det ena än det andra, så det blir mera av ett samtal än en intervju. Men ur mina virriga anteckningar vaskar jag fram ett och annat som förhoppningsvis kan vara av intresse.



Lite bakgrundsfakta: Nils växte upp i Garpenberg och tog studenten 1952. Han fick ett stipendium som innebar ett års avgiftfria studier i New Orleans med bland annat analytisk kemi, amerikansk historia och musik (piano).

- Det blev nog mest musiken som jag sysslade med där, avslöjar Nils så här långt efteråt.

Hemma i Sverige igen blev det i stället läkarstudier som han ägnade sig åt, och 1962 var han redo att börja arbeta som läkare.
Efter ett par år med vikariat, fick han jobb i Bollnäs i några år, innan han kom till lasarettet i Lindesberg 1967.

- 1970 blev jag chefsläkare på lasarettet, berättar Nils, och det blev många möten, i synnerhet inför ombyggnaden av lasarettet. Och det blev mer av den varan. Jag satt med i tre olika ledningsgrupper och när det var som mest var jag del av tretton sammanträdesgrupper! Det blev bara för mycket och 1977 lämnade jag lasarettet för att i stället arbeta inom företagshälsovården. Under gruvtiden i Grängesberg jobbade jag deltid med företagshälsovård där, och den övriga tiden arbetade jag i Kopparberg.
I två perioder under åren 1990 – 92 gjorde jag FN-tjänst i Libanon, och när jag kom tillbaka till Sverige, öppnade jag egen praktik i Kopparberg. Det var ett ensamjobb, men det fungerade bra för mig.

Praktiken i Kopparberg är det nu länge sedan han lade ner, men eftersom en läkare inte mister sin legimitation av åldersskäl, händer det väl fortfarande att Doktor Rönnegård ställer upp för gamla vänner som söker hans hjälp.

- Läkarjobbet har förändrats mycket under de mer än femtio år som jag har varit med, säger Nils. Och det är inte allt till det bättre, tillägger han.
Omhändertagandet har blivit mycket sämre, särskilt under de senaste femton åren.
Det finns visserligen tre gånger så många läkare nu, mot för trettio år sedan, men trettio procent av deras arbetstid går åt framför datorskärmen. Förr fanns det läkarsekreterare som gjorde en stor del av det administrativa arbete som läkarna nu måste göra själva.
Systemet med staffettläkare är botten! De läkarna lär aldrig känna sina patienter, deras tidigare sjukdomshistoria och bakgrund och patienterna möter nya läkare hela tiden.

Nils Rönnegård gillar inte heller den förändring som skett i förhållandet mellan läkarvården och försäkringskassan. 

- Förr var det läkarens medicinska bedömning som gällde. Men nu räcker det med ett missat kryss på en blankett för att hela utlåtandet underkänns!

Men naturligtvis har också mycket blivit bättre, fortsätter Nils. Enorma framsteg har gjorts inom till exempel röntgen, cancerbehandling och hjärtvård. Och det har skett en omvärdering mot större acceptans för alternativ medicin. Akupunktur används ju numera allmänt som smärtlindring, men har också visat sig vara effektiv i andra samanhang, till exempel mot olika slag av huvudvärk. Kostinnehållets tillmäts allt större betydelse och då särskilt antioxidanternas effekter. 
(Doktorn plockar här fram några böcker som handlar just om kostens betydelse i framför allt den förebyggande kampen mot olika sjukdomar. Kanske får vi anledning att återkomma med en artikel om detta, längre fram.)
Konstgjorda kosttillskott behöver vi inte, säger doktorn. Möjligen D-vitamin efter en solfattig sommar, men annars finns allt i kosten om den inte är för ensidig.

I en intervju med Nils Rönegård, kan vi naturligtvis inte utelämna musiken. ”Doktorns Musikförening” är ju känd både nära och fjärran. 65 hemmakonserter med berömda musiker (bland andra sju musikproffessorer) har det blivit hittills, och en ny kommer i slutet av mars. Det torde vara tämligen unikt att arrangera något liknande i sitt hem!

- Men det ska vara klassiskt, säger Nils Rönnegård bestämt. Melodifestivalen har jag inget till övers för. Det är helt enkelt inte musik!

Men Doktorn har även andra intressen. Kontakten med barn och barnbarn är också en kär angelägenhet för honom.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm