mmm

 

mm

Nyheter

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Illusionist – javisst!

13-03-09

Han kallar sig John Lucas när han uppträder, och det är faktiskt också hans riktiga namn. John Lucas Lundholm, född och uppvuxen i Kopparberg har gjort sig känd långt utanför kommunens gränser, och det redan som 20-åring. Om man googlar på John Lucas får man massor av träffar och på många ställen omtalas han som trollkarl.

John Lucas kallar sig dock hellre illusionist och förklarar skillnaden mellan begreppen.

- En trollkarl kan få ett föremål att flyga medan en illusionist gör så att det ser ut som om det flyger fast det inte gör det.

- Hur började du med det här egentligen? undrar vi.

- Det började med en gammal bok, svarar John Lucas. Jag fick den av pappa när jag var i 12-årsåldern. Den hade tillhört min farfar som var amatörillusionist. Den hette "Modern magi för amatörer" och var utgiven nån gång på 1950-talet. Boken öppnade en ny värld. Jag gick igenom alla tricken från pärm till pärm och tränade om och om igen för att utföra dem bättre och bättre.

Alla vill vi väl få uppskattning på ett eller annat sätt, fortsätter John Lucas och jag upptäckte snart att "trollerierna" gav mig det. Familjen var min publik och de måste ha blivit rätt så trötta på mitt trollande även om de aldrig visade det. Mitt första framträdande mot betalning gjorde jag som 13-åring på ett möte för hjärt- och lungsjuka, och sen har det blivit mer och mer.

- Har du gått någon särskild utbildning sedan, eller hur fyller du annars på dina kunskaper?

- På gymnasiet gick jag ett program med teater och dramaturgi och det har jag nytta av vid scenframträdanden, men för övrigt lär man sig otroligt mycket genom att delta i de gigantiska trollkarlskongresser som anordnas bland annat i Storbritannien och i Skåne. Famför allt får man massor av inspiration att hitta på nya tricks och utveckla gamla. Nu för tiden finns det också mycket att ta lärdom av på Internet, även filmer.

- Dina egna idoler bland dem som hållit på lite längre än du?

- Carl-Einar Häckner är en av dem och fransmannen David Stone är en annan, men det finns många som är duktiga.

Det finns många olika grenar inom magin, fortsätter John Lucas. Allt ifrån stora scenshower med massor av dyrbar rekvisita och ljus- och ljudeffekter, rök mm till close-up, som tidigare kallades bordsmagi. Min egen magi ligger väl åt close-up-hållet, men jag utvecklar hela tiden mina program.

Hittills har jag mest blivit känd genom kontakter, de som har sett mig uppträda berättar för andra osv. Det blir en hel del uppdrag på föreningsmöten, familjefester och andra sammankomster. I framtiden hoppas jag kunna leva på inkomsterna från mina framträdanden, men än så länge räcker de inte till. Ett samarbete med något större företag vore toppen, att kunna bidra till lanseringen av nya produkter eller liknande.

Vi vill förstås också se något prov på John Lucas illusionskonst, och han visar gärna. Och visst ser det ut som om ringen svävar fritt i luften!

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm