mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Bokpresentation på Swärdska Huset

13-09-17
På onsdag presenteras en nyskriven bok om morden i Munkhyttan – Skvatthammarshult i Lindesbergs kommun 1928. Bo Källström heter författaren och hans egen mor, Greta Johansson hade en central roll i den dramatiska historien. Det hade också Elna Gällström, bördig från Hörken och hushållerska i mordgården, som flydde med sin dotter Siv, 3,5 år gammal vid den tiden, och fortfarande i livet.Kopparbergar'n har träffat författaren i hans föräldrahem Furuhäll i Stråssa, och här följer en kort presentation.

Bo Källstöm är född 1939 och bosatt i Järfälla, men också fritidsboende i Stråssa. Efter studentexamen i Köping fortsatte han sina studier vid Tekniska Högskolan i Stockholm, men arbetade de två sista åren före sin examen också som matematiklärare.
Efter avslutade studier fick han anställning vid Arméns Maskin- och Radarskola, men hann också jobba på Philips med kommunikationsdatasystem, på Facit med kontorsdatautrustning, och Philips en gång till, innan han så småningom öppnade eget företag med elktronikapplikationer och styrsystem med uppdrag hos bl a. Sandvik, Avesta, ABB och Scania. Dessutom har han varit med och konstruerat ett jättelikt hissystem på Kungliga Operan!

- Jag har nog alltid varit en problemlösare, säger Bo.

- Men hur blev du då författare?- Det började egentligen, när jag tog över Furuhäll här i Stråssa. Jag har en bror, Sune, och när det blev tal om att jag skulle ha huset, sa han: ”Då får du åtminstone skriva en bok om det”, och det gjorde jag. Den boken finns också i handeln för övrigt.

- Boken om morden i Munkhyttan funderade jag över redan 1978 och kontaktade då bland annat Bergslagsposten, som då inte ville gräva i den 50-åriga mordhistorien. Så småningom fick jag dock tillgång till arkiven, och kunde då konstatera att de brev, som mördaren skrev på natten före de tragiska händelserna, inte fanns återgivna där. Det blev ett styvt arbete att leta fram dem, men de finns med i boken....

De som är intresserade av att veta mera, kan infinna sig vid Swärdska husets Café onsdag den 18 september då Bo läser och berättar, signerar och säljer boken.

På lördag blir det också en vandring i bokens område med besök vid mordgården och andra ställen som var av betydelse vid tidpunkten.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm