mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Med Zorn som förebild

13-10-14

När man kommer till Ställdalen söderifrån hälsas man numera välkommen med en synerligen trevlig skyltning intill vägen. Det är byalaget som realiserat idén med hjälp av frivilliga krafter.

Åke Vogel heter mannen som målat bilden av det vackra rådjuret ovanför välkommentexten, och det är om honom som den här texten kommer att berätta.

Åke Vogel har inte bott i Ställdalen särskilt länge, bara ett par år, men i ett litet samhälle som Ställdalen blir man snart känd av de flesta, i synnerhet om man kan eller gör något mer än andra.
Och det Åke kan, det är att måla tavlor, och det på ett sätt som är mycket sällsynt i dag.

Min idol och förebild är Anders Zorn, säger Åke, och det förstår man när man ser de tavlor som Åke målat. På en av dem sitter en man från Malung, klädd i folkdräkt och spelar hardangerfela och på en annan arbetar en delsboflicka med sin stickning i det infallande ljuset från ett fönster. Och det finns många fler som i motivval och manér påminner om de konstskatter, som annars finns på Nationalmuseum och andra institutioner. Somliga tavlor är målade efter levande förebild medan andra har sitt ursprung i Åkes egen inneboende skaparkraft.

Det är olja som gäller när Åke Vogel målar – och noggrannhet. Han målar sina tavlor med fotografisk detaljrikedom och det måste krävas en mycket stadig hand för att få dessa nästan omärkliga ”byggstenar” på rätt plats.

Ibland räcker inte ögonen till, erkänner Åke. Men då tar jag till förstoringsglaset!Det finns många människor på Åkes tavlor och de ser oerhört levande och närvarande ut. En äldre man med en fransk tidning i händerna ser lätt förbrående på oss som om vi stört honom i hans läsning. Men det finns många andra motiv också, som natur och landskap. 

 

Åke pekar på ett par mindre tavlor som hänger på väggen. Det är Stockholmsmotiv på båda och de är oerhört detaljerade.

Vi på Kopparbergar'n visste inte ens om att den här sortens måleri fortfarande förekommer, och vi undrar förstås vilken lång och svår utbildning som behövs för att uppnå resultat i klass med dem vi nu ser framför oss. Det är knappt att vi tror våra öron när vi får höra att Åke Vogel inte har någon formell utbildning alls inom måleri och konst.

Jag är mest självlärd, konstaterar Åke. Jag tog en dyr kurs från Holland en gång när jag tänkte bli reklamtecknare, men när jag kom till oljemåleri insåg jag att det var min grej, så ja hoppade av och började måla istället.
Det var 1970, ungefär samtidigt som min äldsta dotter föddes. Sammanlagt har jag tre barn som bor i Ulricehamn, Stockholmstrakten och Nässjö.Sjäv föddes Åke i Norberg men bodde också en tid i Borlänge innan familjen flyttade till Malung som modern kom ifrån. Hon tyckte om att brodera och fadern försökte sig på att måla , så visst finns det ett visst påbrå på det konstnärliga området. I Malung blev det arbete med att sy skinnkläder och som hobby sydde han skinnkuddar av spink (småbitar som blev över).

När skinnepoken tog slut i Malung styrde Åke kosan till Södertälje, där Kungsörnen gav arbete.
På senare år arbetade han tre dar i veckan på företaget och målade för resten.

Åke Vogel har haft separatutställningar på flera platser, bland annat Malung, Borlänge och Stockholm. Här i Ljusnarsberg har han deltagit i Kulturglimtar vid två tillfällen och i början av nästa år blir det en separatutställning på Galleri Blå Soffan.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm