News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

PRO med säkerhet

Säkerhet tema för PRO-möte.

15 -01-28

2015-01-27-15.00.00

På PRO-Kopparbergs första månadsmöte för året stod säkerhet i fokus. MSB – Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap – har gett ut en liten broschyr som heter Säkerhet i Vardagen, tips och råd på äldre dar. Den innehåller information om vanliga orsaker till olyckor som drabbar äldre och råd om hur man kan undvika dem.

Inbjudne Roland Eliasson tog upp flera viktiga frågor med anknytning till äldres säkerhet och han visade också exempel på hjälpmedel och utrustning som kan vara bra att ha både för att förebygga olyckor och att ta till om det ändå händer något oförutsett.

_DSC9820

– Av alla olyckor som drabbar äldre, är olika typer av fall de vanligaste, och de allra flesta av dem sker i hemmet. Ofta är det i samband med sysslor som att byta gardiner, glödlampor, proppar och annat som sitter högt. Roland rekommenderade varmt att ha en hushållsstege med bygel hemma. Man står mycket stadigare på en sådan än till exempel på en gammal skranglig stol.

–         Använd riktiga skor! rådde han vidare. Tofflor och slippers fastnar mycket lättare i mattorna. Under mattorna bör man också lägga halkskydd, så att de ligger stilla.

Att använda halkskydd utomhus borde vara en självklarhet så här års, och det finns många olika typer som passar för olika behov. Men de bör vara lätta att ta på och sitta stadigt.

Vem som helst kan råka falla omkull, men var och en kan faktiskt förebygga fallolyckor genom att träna balanssinnet och musklerna. God kost och god sömn bidrar också till bättre balans, men vissa mediciner kan ha en motsatt effekt.

Badrummet är en annan farlig plats, och där bör man ha handtag att hålla sig i när man kliver i och ur badkar eller dusch.

Brand drabbar också en del äldre, och det är vanligt att bränder börjar i köket, där man glömt att stänga av spisplattor eller annan elektrisk utrustning. Korttidstimer och spisvakt kan förebygga sådant.

Brandvarnare är förstås mycket viktiga, men funktionen måste testas då och då, och man bör byta batteri en gång om året, gärna inför advent och jul, då riskerna för bränder ökar på grund av levande ljus. Brandvarnare sitter ju oftast högt, och för att slippa klättra på stege kan man använda en käpp att trycka in provarknappen med. Det finns också långa skohorn med en särskild knopp på handtaget för att prova brandvarnaren med.

Det går en propp, och fast man har en ficklampa på lämplig plats, visar det sig kanske att batteriet är slut. Men nu finns det ficklampor, som man bara skakar lite, så lyser de!

Vid ett längre strömavbrott vill man veta vad som händer, och genom att lyssna på radio kan man ibland få besked. Det finns små radioapparater, vars batterier laddas med solceller, men de har också en liten generator som drivs med vev!

Roland Eliasson tog också upp att allt fler äldre utsätts för bedrägeriförsök, och här är hans råd angående sådana.

–         Släpp aldrig någon okänd över tröskeln! manade Roland, och visade på en dörrbygel som kan monteras på ytterdörren. Den är starkare och bättre än de kedjor som marknadsfördes tidigare, och medger liksom dessa endast en decimeterbred öppning av dörren.

–         Lämna aldrig ut koder och kontonummer över telefon, e-post eller Internet. Inga banker eller andra seriösa företag frågar efter sådana uppgifter.

–         Inbrottslarm och överfallslarm gör också att många känner sig tryggare.

_DSC9821

De omkring 50-talet närvarande fick mycket tänkvärt med sig hem efter detta möte, där det dessutom hölls en kort mötesförhandling, fika och lotterier.

Text och foto: Björn Öringbäck.

Kommentarerna är avstängda