Premiär av föreställningen Haren och vråken 1/7 vid Stadra teater
2022-06-29 Pressmeddelande
Haren och vråken av Lars Forsell, premiär fredagen 1 juli
En av Stadra Teaters största satsningar, Haren och vråken av Lars Forssell, har premiär fredag 1 juli för att därefter spelas till 14 augusti. Med en berättelse som förflyttar publiken till 19 augusti 1772, vill vi ge ett riktigt teateräventyr på Stadra. Regissör är Lena Engqvist Forslund, som också satte upp Hjalmar Bergmans Dollar förra året, och som blev en stor succé. Även detta år leder hon en stor ensemble på 15 personer, i denna berättelse som utspelar sig exakt 250 år tillbaka i tiden.
Lars Forssell
Stadra Teater ger nu sin tjugofemte säsong och i år med en av teaters största satsningar. Med en rak linje ända sedan 1999 där våra uppsättningar om och kring olika svenska författarskap fortsätter vi i år med att lyfta fram Forssell, denne månsskiftande författare och dramatiker som såväl satt i Svenska Akademien som skrev krogshow för Lill-Babs.
Pjäsen
Forssells pjäs Haren och vråken betraktas idag som en svensk klassiker och har 1700-talest lätta ton över sig samtidigt som den innehåller stor dramatik och många människoöden. Forssells litterära värdshus Haren och vråken förlade han till Hagaparken i Stockholm och där handlingen utspelar sig det historiska datumet 19 augusti 1772, den dag då Gustaf III genomförde sin statskupp. I pjäsen möter publiken gestalter som Ulla Winblad, Fredman, Bellman, general Piper och många fler. Pjäsen börjar i ljus och griper om hjärtat alltmer för att sluta i mörker.
Konstnärligt team och skådespelare
Lena Engqvist Forslund, som förutom att vara regissör även varit teaterchef på Giron Sámi teahter och på Teater Västernorrland i många år, återkommer i år efter förra årets stora framgång med Dollar av Hjalmar Bergman. Tolkning av pjäsen i det begränsade scenrummet är även i år en stor och givande utmaning med en stor ensemble. Agneta von Gegerfelt som nu medverkar för fjärde året har skapat en rik palett med 1700-tals dräkter för den stora ensemblen på 15 personer. Scenograf Anna Westman återkommer till Stadra efter flera år och Bellmans musik har arrangerats av Anders Ortman, den av våra medarbetare som varit med från teatern start och som vi kallar ”Stadras Mozart”
Ulla Winblad spelas av Caroline Rauf och Rune Jakobsson gör Fredman, båda från Stockholm. Från Örebro medverkar bland andra Isabelle Moreau och Niclas Ekholm och från Nora Magnus Wetterholm som general Piper.
Föreställningarna ges onsdag till fredag kl. 19.00, lördag 17.00 och söndag 15.00
Kringverksamhet och utställningar
Förutom det uppskattade Teaterkaféet Paradiset i Sjöstugan finns vid Stadra en skulpturpark. Som brukligt på Stadra ger vi några utställningar, vilka i år är: Pasi Välimaas scenografi till föreställningen Ett cirkustält från Wien, La tête dans les nuages/Med huvudet bland molnen av det Örebrobaserade konstnärskollektivet Idéverket samt Barn och ungdomar från Nora och Örebro som gestaltar kring begreppet vår demokrati.
För mer information, vänligen kontakta
Magnus Wetterholm, konstnärlig ledare 070-538 19 95,
info@stadrateater.se
eller
Renate den Hartog, producent 0587-31 13 05
producent@stadrateater.se
Hemsida och mer information:
Konstnärligt team:
Lars Forssell – Manus
Lena Engqvist Forslund – Regi
Anna Westman – Scenografi
Anders Ortman – Musikarrangemang
Agneta von Gegerfelt – Kostym och mask
Erik Nordlander – Ljussättare
Catrine Örman-Oskarsson – Koreografi
Dragan Popović – Inspicient, teknik och foto
Renate den Hartog – Producent
Isabella Cassland – Skräddare
Aktörer:
Caroline Rauf – Ulla, värdshusvärdinna med förflutet
Amanda Kilpeläinen Arvidsson – Anna- Britta, hennes dotter
Rune Jakobsson – Fredman fd urmakare
Lasse Forss – Gubben
Eva Haldert – Gumman
Jonas Hedlund – Bellman, skald och hovsekter
Anton Hellberg – Kalle, korpral och kalfaktor
Martin Preisler – Kapten Rytterstjärna
Lovisa Carlson – Karna, hans fästmö
Magnus Wetterholm – Piper, general
Isabelle Moreau – Guntlack, stortjuv
Niclas Ekholm – Silvergrå, baron på obestånd
Neryse Klaassen – Pelle, hans betjänt
Alfred Stenegård Norr – Adjutant
Theodora Källqvist – Soldat