På spaning efter ett marmorbrott.
2022-09-12
På Google hittade undertecknad ett spännande utflyktsmål nämligen marmorbrotten vid Nasta i närheten av Glanshammar.
Enligt bilder skulle de vara tillgängliga även för oss som vill ha rullator som stöd vid promenader i naturen. Att det gick bra visar Bengt som tagit sig längst ut på kanten.
I lördags mötte några av Ställdalens Naturstudieklubbs medlemmar upp för resa till Nasta marmorbrott. Det blev inte helt lätt att hitta dit. Inga skyltar som ledde till naturskyddsområdet visade vägen. Men med hjälp av GPS och kloka huvuden kom vi fram även om vägen var knappt farbar. Men väl där kände vi att vi fått lön för mödan.
Vi började med att bekanta oss med miljön och dess växtlighet på den informationstavla som fanns. Platsen skall nog besökas på vår och försommar då växtligheten är mer varierande.
Men efter 1½ timmes resa smakade det gott med kaffe och smörgås på stenblock från brottet. Det är inte var dag man dricker kaffe på bord med inslag av marmor.
Utsikten var heller inget att klaga på. De lodräta väggarna bar spår av borrar.
Vattnet var klart och det fanns abborrar för dem som ville fiska. Det intygade en pappa som var där med sina två pojkar. Fastän just idag hade de inte fått någon på kroken.
En liten bit från fikabordet kunde man ta sig ett bad om andan föll på men vi avstod.
En kort promenad på en fin stig förde fram till äldre marmorbrott. De var smala med höga kanter. Inte så lätt att få upp marmorblocken där.
Alla kanterna var lodräta neråt och nästan helt släta.
Här växer hällebräcka. Den är fridlyst och klassade som hotade växte. Den finns endast på några få platser i Mellansverige och mot Oslo.
När vi samlades för hemfärd var vi överens om att det varit en intressant och rofylld utflykt.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell
Oj så fina bilder och intressant utflyktsmål.
Att det fanns marmorbrott i Sverige visste jag inte.
Skulle det kunna gå att använda i dagsläget?