Om dammsugare med mera
14-09-30
Det här är lite tankar om ditt och datt – och om dammsugare.
Det började med att familjen behövde en dammsugare i fritidshuset. Man kan ju använda sin fritid till annat än att sopa golven med kvast.
Inköpsproceduren började, som så ofta numera, med en ”marknadsöversikt” på internet. ”Dammsugare bäst i test” knackades in på sökraden följt av ett ”Enter”, och si, nästan omedelbart poppade de bästa apparaterna fram. De båda främsta platserna belades av ett par kända märken och även om skillnaderna mellan dessa båda var hårfin, så var de betydligt effektivare än övriga modeller i testet. Vinnarna var också lite dyrare än de övriga, antagligen för att deras motorer var starkare. Kanske var det också för att de, trots sina starka motorer och stora uppsugningsförmåga, tillhörde de mera lågmälda, även på full effekt. Allt det där kunde man läsa på nätet. Synd bara att man inte kan prova maskinerna själv på samma sätt. Nu fick man välja mest på chans. Ole eller Dole. Något annat alternativ, som Doff, Kinkelikane eller Koff, var inte aktuellt nu. Endast det bästa var gott nog, så det fick bli ”Ole”, som därmed beställdes från en av våra mest kända internetföretag i elektronik- och vitvarubranchen.
Tanken var att göra en liten rockad som i schackspel, och använda den nya dammsugaren i hemmet och ta den gamla därifrån till fritidshuset, allt enligt hustruns önskemål eftersom det skam till sägandes, är hon som dammsuger oftast.
Det tog några dagar, men så kom då den nya dammsugaren hem, packades upp, testades och jämfördes med den äldre. Resultatet gjorde att familjen på stående fot, beslöt att förpassa den senare till garaget för att nästa månad, om kassan tillät, köpa en till ”Ole” till fritidshuset.
Det var bara det, att när det blev så dags, så fanns inte längre någon Ole att köpa! EU hade bestämt att ingen dammsugare får ha en motor med en effekt större än 1600 watt, och ”Bäst itest”- Ole hade ju 2200.
OK, det säger sig ju självt att en starkare motor drar mer energi, och om den drar mer energi, så är det inte bra för miljön och klimatet, men är verkligen dammsugare sådana miljöbovar att de snabbt måste stoppas? Och är det verkligen så, att brödrostar, mikrovågsugnar, elvispar och andra elektriska hushållsapparater måste stå på tur att begränsas?
Man kan verkligen undra, om EU:s beslutsfattare förstått sammanhanget mellan energi och effekt, om de förstått att en dammsugare eller annan apparat med en låg effekt kräver längre tid för att utföra sitt arbete, om de förstått att de genom dammsugarbeslutet når ett resultat, som möjligen går i motsatt riktning mot den avsedda.
Dessutom kan man ju, utan att för den skull vara feminist, undra om ”gubbarna i Brüssel” inser att det fortfarande är kvinnor, som till största delen utför damsugning och andra hemsysslor. Eller är det kanske så att de vill sätta in åtgärder där det inte känns så mycket för egen del?
Varför annars inte göra en liknande åtgärd för personbilar? Kunde gamla Volkswagen klara sig med 25 hästkrafter (knappt 19 kW) under bakluckan och ändå nå motorvägsfart, så finns det i dagens bilpark både gigawatt att spara energimässigt och möjligheter till enorma vinster för miljön.
”Kvasthilda”