mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm mm

Nygamla inflyttade

Dagens nya Ljusnarsbergare är egentligen inte nyinflyttade, utan snarare återinflyttade eller hur man nu ska uttrycka saken. Faktum är att Sven och Birgitta Öhlander bodde några år i Kopparberg i början av 2000-talet, men flyttade till Norrtälje för ungefär fem år sedan.
Nu är de i alla fall här igen och har slagit sig ner i ett gammalt vackert hus på Myrbogatan.

När Kopparbergar'n kommer på besök för att hälsa välkommen till Ljusnarsberg, ser vi att det lyser i gårdshuset, dörren står på glänt och någon skymtar där inne, så vår nyfikenhet drar oss dit.
Birgitta möter oss i dörren och ber oss stiga in i hennes favorittillhåll, som visar sig vara en riktig textilateljé. Där är välordnade hyllor med massor av material, ett rejält arbetsbord och maskinell utrustning för att sy och brodera. I den lilla ateljén finns tyger, band och spetsar och en del färdiga saker som änglar, kuddar, gardiner mm.

- Det här är vad jag helst vill hålla på med nu för tiden säger Birgitta. Jag tillverkar och säljer textila föremål till försäljningsställen i bland annat Norrtälje och Stockholm. Men följ med in på en kopp kaffe, så kan vi prata mera.
När vi går mot entrén kommer också Sven, som hållit på med trädgårdsarbete, och nu är han också lite kaffesugen. Vi visas in i det ljusa köket och tar plats på kökssoffan. Kaffet smakar bra, och Birgitta berättar.
Det som drog oss tillbaka till Kopparberg var framför allt saknaden efter vänner som vi fann under den förra perioden som vi bodde här. Men vi trivs med bygden också.

Birgitta berättar att textilintresset funnits med ända sen barndomen som geografiskt sett tillhörde Stockholmsområdet. Hon kommer från en barnrik familj, där det ofta var mer gott om kärlek än om pengar. När hon gått ut nian i enhetsskolan blev det inte några fortsatta studier för hennes del, men som vuxen tog hon studenten på textillinjen och jobbade sedan bland annat 24 år inom HM på ansvarsfyllda poster. Efter en tid som assistent åt en politisk tjänsteman i Stockholms stadshus ägnade hon sig också själv åt politisk verksamhet, men nu är det alltså textilt skapande som är huvudintresset. En dröm för framtiden är en vävkammare ovanpå garaget!Sven, i sin tur, är uppvuxen i Sundsvall. Han jobbade en tid med marknadsföring på Reader´s Digest (Det Bästa) Studerade senare till lärare på gymnasienivå i företagsekonomiska ämnen och fick som relativt ung, en lektorstjänst på gymnasiet i hemstaden. Senare har han bland annat arbetat som lektor i Norrtälje. Tillsammans med en kamrat tog Sven flygcertifikat på 1950-talet, och de båda köpte varsitt gammalt plan som de använde en tid.
-Det var ganska enkelt att få flygcertifikat på den tiden, säger Sven blygsamt.
Intresset för företagsekonomi har följt Sven under arbetslivet och som pensionär läser han fortfarande ekonomiska tidskrifter med stor behållning.

Sven och Birgitta har också ett stort gemensamt intresse, och det är gamla hus. I Norrtälje lämnade de ett vackert hus, där de satt sin prägel på detaljer och inredning, och nu är det alltså huset på Myrbogatan som står på tur.
Vi har börjat med hallen, trappan till övervåningen och gästrummet, säger Birgitta. Men mycket återstår att göra, bland annat köket. 
När vi bodde på Kapellansgatan hade jag en loppisbod där, fortsätter hon. Det kommer jag att ha här också. Den är inte öppen än, men intresserade får gärna komma och titta.

Det blev ett långt och trevligt samtal vid kaffebordet, och allt som berättades skulle säkert kunna fylla några artiklar till i Kopparbergar'n. Men vi tackar för den här stunden och hälsar paret Öhlander välkomna till ”byn”.

 

Kommentera

 

mm mm