mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm mm

Nyinflyttade i Övre tappen

12-08-24
Vi följer uppmaningen ”Gräv där du står”, och börjar därmed att presentera Kopparbergar'ns nya grannar, Joakim Alderlöf och Marie Tisell som numera bor i Övre Tappen. (Inte vid gården som tidigare var ridskola, utan lite längre ned mot Stjärnforshållet.)

Tidigare har båda bott i Örebro några år och det var där de en gång träffades, men Joakim kommer ursprungligen från Karlskrona och Marie från Kil i Värmland.

Det var bland annat det gemensama intresset för hundar, som låg till grund för valet av bostad. Joakim har tillbringat sju år i USA, där han bland annat studerade musik, och spelade även i olika band. I Amerika blev han också förtjust i hundrasen American Bully, och det är sådana som han och Marie bediver kennelverksamhet med. Det är en ren sällskapshund, och även fast den är stark och robust, så är det ingen draghundsras. Därtill är uthålligheten alltför dålig. Däremot är de duktiga i en sport som kallas pulling.
Det gäller då att dra igång en vagn med last och ta den några få meter framåt. Duktiga hundar kan dra iväg med en vikt av flera ton.

Vi blir bjudna på fika i trädgården, men snart tvingar regnet in oss i boningshuset, där vi fortsätter intervjun.

Sammanlagt fyra hundar av den rasen, plus ytterligare en, som inte är helt renrasig, möter oss när vi kommer på besök. Det är kraftigt byggda hundar, som ser respektingivande ut, men det visar sig strax att de är godmodiga och vänliga, precis som matte och husse.

Vi får veta att båda jobbar på behandlingshem, Joakim på Rällsögården, och Marie på Yxe Herrgård. Deras skift är inte riktigt lika, och Marie jobbar dessutom bara natt. På så sätt kan någon alltid vara hemma hos hundarna. Nackdelen är förstås att det inte blir så mycket tid tillsammans för Joakim och Marie, men den tiden blir då förstås så mycket mer värdefull.

Förutom hundarna har de båda också ett annat gemensamt intresse, nämligen styrkelyft! Båda tränar detta i Nora, och i helgen åker de till Nordiska Mästerskapen i styrkelyft i Örebro. Själva tävlar de inte än, men Joakim deltar som funktionär. Paret kommer att lämna ett litet referat från tävlingarna, så håll utkik på vår sportsida om ett par dagar.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm