mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm mm

Nya kopparbergare skänker lekstuga  

Det kom ett mail till oss på Kopparbergar'n att Garhytteskolan, som fick sin lekstuga sönderslagen, får en annan till skänks av nya ägarna till fd förskolan Linåkern. 

Vi tyckte det lät trevligt och undrade förstås vem som har tagit över en förskolebyggnad och sökte kontakt. I fredags besökte vi den lilla familjen som bosatt sig i byggnaden, Thomas Hellström, Malin Ek, 5-årige  sonen Ben samt sedan 3 månader tillbaka omplaceringshunden Kenji som är 2 är gammal.  

Redan av dialekten kan vi dra slutsatsen att de nya kopparbergarna kommer från Stockholmstrakten och det är något som Thomas bekräftar. Jakobsberg i Järfälla kommun var den tidigare hemorten, där Thomas fortfarande arbetar som leveransansvarig på IT-området åt kommunen. Mycket kan dock skötas på distans. Thomas har också ett eget företag inom IT, organisation och processorienterade arbetssätt.  

Malin driver, sedan några år tillbaka ett eget företag i textilbranschen. Hon har en gedigen utbildning på området och har lång erfarenhet av mönsterframställning.

-       Det handlar om mönsterkonstruktion, berättar hon. Men det är inte fråga om ränder och blommor, utan om modellmönster för företag som syr upp kläder. Allt sker på datorn med hjälp av speciella programvaror, så det går bra att jobba på distans, men både Malin och Thomas behöver än så länge göra mer eller mindre täta resor till huvudstaden.

-       Anledningen till att vi flyttade, var först och främst att vi ville ha större utrymme, och helst en plats där vi både kunde bo och ha våra egna företag. I Järfälla är prisnivån på intressanta fastigheter skyhög, 6 – 7 miljoner eller mer, så det var inte att tänka på att skaffa det vi sökte där. Efter en del sökande på nätet hittade vi tre intressanta ställen ute på landet, en skola, och två förskolor, men valet föll till sist på Kopparberg.

-       Det är så vackert här, säger Malin, som själv har sina rötter i Kopparberg, och som är uppvuxen i Örebro. Och så är människorna här så trevliga och hjälpsamma. Ben har också hittat lekkamrater direkt, och här har de en stor gård att leka på, med lekborg och andra lekredskap. Dessutom känns det tryggt att ett rejält staket skyddar dem mot trafiken.

-       Det där med lekstugan, är en mer ren tillfällighet som råkade passa väldigt bra i tiden än någonting annat, påstår Thomas. Jag hade ändå tänkt att göra mig av med den, men det ju toppen att kunna slå två flugor i en smäll och låta den komma till nytta. Den behöver i princip bara lite ny papp på taket och lite färg.

 

Malin och Thomas köpte huset i januari 2012 och flyttade in i juni efter en tids helgboende. En ändring i detaljplanen har gjort det möjligt att utnyttja byggnaden för bostadsändamål samt för olika verksamheter och lättare industri.

Tills vidare bor familjen i ett snabbrenoverat hörn av huset, medan en genomgripande ombyggnad sker för övrigt.

-       Vi har börjat med den del som ska bli vårt permanenta hem, berättar Thomas. Vi omdisponerar utrymmena och gör en tilläggsisolering. Malin kommer att få ett utrymme på 80 kvadratmeter för sin verksamhet, och själv kan jag aldrig få för mycket, eftersom jag gillar att ha flera projekt igång samtidigt.

-       Det kommer också att göra det möjligt för mej att hålla kurser här på hemmaplan, fyller Malin själv i. Tidigare har jag samarbetat med folkuniversitetet i Örebro och Stockholm med textilkurser. Vårt långsiktiga mål är att vi båda två ska kunna leva av de verksamheter som vi kan bedriva här i huset.  

Kopparbergar'n får också en guidad visning runt i huset och ute på tomten. Det krävs utan tvekan mycket arbete för att förverkliga alla planerna, men arbetet är redan påbörjat, och med den energi och arbetslust de unga ägarna utstrålar, kommer de säkert att ro i land med uppgiften.  

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

Ronnie Edvardsson:

Vad underbart med nya trevliga och engagerade människor till bygden. Varmt välkommna.

mm mm