mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm mm

Vid vägs ände

12-12-07

Det är nu en tid sedan vi presenterade några nyinflyttade i kommunen, men nu har vi hälsat på Erika och Peter Patzelt, som sedan i somras har Finngruvan som bostadsadress.

Erika har vi träffat ganska nyligen, eftersom hon arbetar som kock på Klacken Konferens & Relax, där vi gjorde ett reportage förra veckan. Hon berättar nu för Kopparbergar'n att när hon var barn ville hon egentligen bli sömmerska, men pappa stakade ut vägen: - Du ska bli kock!
Erika är född och uppvuxen i Bremen, Tyskland och där började också yrkeslivet. I Bremerhaven arbetade hon på en stor restaurang, som ofta tog emot utländska gäster, bland andra Elisabeth II 1972.

Erika inledde en ny fas i sitt liv 1984, då hon startade en egen cateringfirma, som blev mycket framgångsrik. Hon hade ett kök på 100 kvadratmeter och åtta anställda och hennes svarta firmabilar med kock-loggan på blev välkända i området. 

Det var under den tiden som hon träffade blivande maken Peter.
Han hade ett företag i tryckeribranchen med 13 anställda och jobbade med reklam, framställning av skyltar med hjälp av bland annat datorer – och han behövde allt som oftast anlita catering.
Så blev de då ett par, och bröllopet blev en stor överraskning för alla inbjudna gäster, som trodde att de skulle gå till Peters födelsedagsfest!
I 17 år drev Erika sin cateringfirma, men sen upplevde hon att hon var färdig med den biten, och när ett nytt cateringföretag ville etablera sig på orten erbjöd hon dem att köpa hennes, vilket också skedde.

Peter tyckte då att Erika skulle etablera sig i en bransch som hade anknytning till hans egen, nämligen datastyrda broderier, men Erika var inte så intresserad av detta.
Men vi har redan förstått att Peter gillar överraskningar. - Vad som började som en söndagsutflykt med husbilen, slutade i ett industriområde hos ett företag som marknadsförde broderimaskiner!

Peter berättar att han hade en tidig anknytning till Sverige, eftersom han i 19-årsåldern tillbringade ett par veckor med att tillsamans med en kamrat paddla längs Göta Kanal!
Senare gjorde Peter och Erika en färd med husbil i södra Sverige, och blev förtjusta över landet och naturen, vilket ledde till att de skaffade sig ett litet hus i Nordmark, där de bodde när Peter fick jobb på Strands tryckeri i Lindesberg. Då blev det lite väl långt att pendla, så paret började leta efter ett hus på bättre avstånd.

Att de båda hamnade i Ljusnarsberg och Finngruvan, berodde för övrigt också på Erikas intresse för bergsbrukets historia, och hon ser fram emot en guidad visning i trakten till våren. (Ett tips till Håkan Mossberg, kanske?)

Broderimaskinen då? - Jo den har också sin plats i familjens nya hem, och på väggarna i vardagsrummet hänger vackra tavlor som alla är broderade efter motiv som Erika först skapat på annat sätt och sen överförda till datorn, där programvaran gör resten.

Kommentera

Thyra Lundell:

Välkomna! Kanske vore hembyggdsföreningen och Naturstudieklubben något att ta kontakt med.

Auktionisten:

Vilket julkort får man "knycka" bilden :)

 

mm mm