mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm mm

Flyglektioner ledde till kärleken

Låt oss presentera ännu en familj, som nyligen flyttat till Ljusnarsberg, närmare bestämt till Bergmästaregatan 9 i Kopparberg. Det är Åsa Rosenberg, James Yuen med barnen Teo och Klara som slagit ner sina bopålar där, med föresatsen att stanna. 

När vi kommer och hälsar på håller James just på att montera en gunga åt barnen. Men nu var det lämpligt nog dags för en fikapaus, och vi blir inbjudna att delta. Under fikastunden får vi veta lite mera om nykomlingarna.
Åsa har haft kontakter med Kopparberg tidigare, eftersom hennes föräldrar har en fritidsfastighet i kommunen, men hon har tidigare bland annat bott och arbetat i London. Åsa är utbildad civilekonom, men arbetar numera inom dataområdet med programmering åt olika företag, ett jobb som hon nu kan sköta hemifrån, eftersom det finns fiberkabel indraget i huset. Det handlar om att skräddarsy programvaror utifrån företagens behov. Åsa förtydligar:
- Ett företag som sysslar med produkttester behöver analysera insamlade data, och även om det finns program för ändamålet, så behöver dessa anpassas.

James är nog den Ljusnarsbergare, som har den i särklass längsta vägen till sitt gamla hem. Han är nämligen född och uppvuxen på Hawaii. Där arbetade han som fastighetstekniker och trädgårdsmästare när han och Åsa träffades. Han ägnade sig också åt naturvård i en organisation som påminde om fältbiologerna och han är dessutom en skicklig fotograf. 

Åsa hämtade ett par set av fotografier som James tagit. På ett av dem sitter hon mitt uppe i ett lavafält. Lavan hade förstås hunnit stelna och kallna, men James berättar om hur han fotograferat levande vulkaner också och fått ett par kameror förstörda av het lava.

Åsa hade egentligen kommit till Hawaii för att lära sig flyga helikopter, och under tiden behövde hon någonstans att bo. James hade ett ledigt rum och Åsa flyttade dit som inneboende, något som ganska snart förvandlades till sammanboende! Sen blev det ett lite flackande liv. När första barnet (Teo) var på väg, reste Åsa hem till Sverige, men James kom över hit och stannade några veckor kring själva förlossningen. Så snart det gick återförenades den lilla familjen, och när det var dags för lilla Klara att komma till världen, sålde James bort allt han ägde och flyttade till Sverige!

Här har han ännu inte fått något arbete, men eftersom han är en mångkunnig och arbetsvillig person med snabbt växande kunskaper i Svenska språket kommer han säkert att hitta ett jobb.

Intill dess axlar han rollen som hemmapappa, något som han också är bra på. Till fikat hade han lagat en mjuk banankaka efter ett recept från sin förra hemort, och Kopparbergar'n kan bara intyga att det smakade bra.
Klara och Teo går i förskolan i Ställdalen, eftersom den gjort sig känd som ett bra alternativ.

Båda barnen har för övrigt andra namn som minner om Hawaii. Klaras andra namn är Iolani och Teo heter också Kalani. Säkert hälsar Kopparbergar'n på i den förskolan också nån gång, men det blir en annan historia. Just nu tackar vi för fikat och trevligt bemötande och önskar hela familjen varmt välkommen till Ljusnarsberg.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm