Nya utsikter i Ljusnarsberg
2019-12-27
Energiskog?
För en tid sedan presenterades här en av de utsiktspunkter vi har i kommunen, som också erbjuder möjligheter att bokstavligt talat vidga vyerna från utsiktstorn. Läsarna uppmanades då att själva bidra med information, men eftersom vi inte vet så mycket om dessa platser. Tyvärr har dock ingen hört av sig över huvud taget om det första tornet, som var det på Gillersklack.
Tornet vid Gillersklack
Kopparbergarn och dess medarbetare ger dock inte upp så lätt, utan gör här en ny presentation och hoppas att den väcker upp läsarnas vilja att själva medverka och berätta.
Det kan vara i stort sett vad som helst, det kan vara rena fakta men också självupplevda minnen med anknytning till en utsiktsplats, eller varför inte en riktig skröna från bygden.
Nu i julhelgen har vi ju ingen snö, åtminstone inte i kommunens sydligare nejder, men för att våra läsare ändå ska få uppleva lite vinter presenterar vi Bo Kempegårds besök på Älvhöjden i början av december.
Vägvisare 650 m
Då var det åtta grader kallt, berättar Bo, och en bra bit att gå innan man kom fram till tornet.
Tornet är högt
Älvhöjden är, med sina 431 meter över havet, den högsta punkten inom Ljusnarsbergs kommun, men vid foten av tornet är det ”bara” 426.
Kojan är fin
Hur högt själva tornet är, vet vi inte, men vår tappre reporter trotsade kölden och darrande? ben och klättrade upp. Belöningen utgjordes av utsikten, som där uppifrån är hänförande, fantastisk, strålande, imponerande, magnifik, enastående… eller ska vi, som alla andra nu för tiden, nöja oss med det blanknötta ordet Maaagisk.
Bildskärm med operativsystemet Windows?
I övrigt får Bos foton och bildtexter berätta för sig själva.
En bosättning vid Östra Kumlan. Eller?
Telemast rakt västerut
Väderkvarnar i Dalarna
Välkomna med kommentarer och upplysningar eller andra bidrag!
Bilderna är tagna av Bo Kempegård och vi på redaktionen har knåpat ihop en text.
Bosättningen är inte Östra Kumlan, ser ut att vara Svepartorp.