News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ny teknik provas i Finnfall

Ny teknik provas i Finnfall

2022-04-01


Missvisande skylt vad det gäller Hembygdsgård 3. Det finns ingen Hembygdsgård i dag. Men en Bygdegård. Vad är skillnaden? Hembygdsgård är hur det såg ut förr i tiden. Bygdegård är landsbygdens motsvarighet till Folkets Hus, förenklat skrivet.

Ett telefonsamtal till mig: Vad är det för folk vid Finnfalls Bygdegård som har konstiga instrument och smyger runt omkring? Ingen aning, sa jag. Du som är pensionär och inte har så mycket att göra kan väl åka dit och kolla vad de gör, sa en till mig närstående person. Sagt och gjort. Kommer dit och där står det en vit skåpbil med dekalen: www.vindar.se. Undrar vad de skall göra på Bygdegårdens vind? Inbrott eller vad?

– Nej, nej det här är något helt annat, sa två (som det visade sig) trevliga personer. Nu förstår du att vi håller på att kartlägga energimöjligheter i detta område. Det gäller såväl sol och vind, som vatten, men vattenkraften är ju redan väl utbyggd i Bergslagen, så i det här skedet är det vinden som är prio ett.

Det blir vindkraft i en helt ny tappning Eftersom den finns kommunikationsmaster vid Gillersklack och Klockarbacken så är dessa höjder inte aktuella för vindkraftverk. Ett annat område som är över 300 meter har nu visat sig vara av stort intresse för en annan typ av vindsnurror. Området öster om Kopparberg har bra förutsättningar. Nämligen mellan Södra och Norra Finnfall. Högsta punkten är Spårberget på cirka 350 m ö.h. Där kan man bygga ett antal produktionsenheter med vindturbingenerator med vertikal axel ”permanent Maglev”.

Masterna som kommer att byggas är endast 30 till 50 meter över trädtopparna och är inte så iögonfallande som de stora vindkraftverken. De ser mera ut som telefonmasterna som finns runt omkring oss numera. Detta tack vare att energin från vindsnurran i toppen är förankrad med en stålaxel direkt till generatorn på marknivå. Generatorerna är numera lindade med kvadratiska koppartrådar, i stället för runda trådar. Tack vare detta så ökas verkningsgraden med cirka 27 procent. Jämför flaskorna i en drickaback och de fyrkantiga mjölkförpackningarna. De roterande bladen är av transparent kevlar.

Med andra ord så kommer de att vara i det närmaste osynliga på håll. Helt släta på insidan och lätta men otroligt starka. På baksidan är det urgröpningar, som på golfbollar, dimples. Då minskar luftmotståndet på baksidan radikalt. Maximalt fyra meter i diameter och mellan två och åtta meter i höjd är varje vindsnurra. Masterna kommer att stå tätt. Cirka 50 meter mellan varje.

Om allt slår väl ut så kommer nästa försöksanläggning att ligga på avfallsdammen (mulldammen) i Stråssa. Där finns det goda förutsättningar för uppvindar och det finns redan ett stort ställverk sedan gruvan var i gång. Då blir det energi åt andra hållet.


Detta är navet för vindkraftsutbyggnaden. Bygdegården i Finnfall.

– Vi hoppas verkligen på medvind för dessa projekt, säger de båda energirallarna med ett leende.
De boende i området är välkomna på ett informationsmöte i Finnfalls Bygdegård under våren. De kommer också att få teckna andelar i detta framtidsprojekt för att på detta viset få lägre energikostnad. Laddstolpar för el-bilar kommer att erbjudas. Eventuellt är det även solceller som skall monteras på åkern nedanför Bygdegården. Detta beror på om elnätet klarar detta. 

Länkar:

https://www.energimyndigheten.se/vindlov https://svenskvindkraft.com/

Karta

Eller klicka här för ytterligare information om det aktuella projektet:  www.vindar.se

Text och bilder: Bo Kempegård som inte är aktieägare i ovanstående företag. Inte än skall tilläggas. Publiceringshjälp av A & Ö.

1 kommentar till Ny teknik provas i Finnfall

  • Margareta Lagerlöf

    1.Mycket intressant information.
    2.Information om vilka som är styrelsemedlemmar 2022, saknar jag, alternativt
    missat. MVH Margareta Lagerlöf