mmm

 

Om oss   Policy    Kontakt   Annonsera   Bli medlem! 50:- mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Vårens framsteg

14-04-08 

Efter de två senaste snöfallen har nu våren här i Bergslagen tagit ett rejält kliv framåt.

I måndags rapporterade jag in de första blåsipporna till Naturens Kalender. Det var 15 stycken helt utslagna men också några knoppar. Här hemma på tomten har vi nu en hel blåsippsbacke, Några håller på att blomma över. 

Söndagens promenad startade vi från Älvgrenen, norr om Ställdalen. På vägen dit passerars Lentorp. Där, på ett lite sankområde, gick två tranor. Deras höga rop ljöd över sjön och ingav vildmarkskänsla.

Namnet Älvgrenen kommer av att Hörksälven möter Kumla älv där. Det är ett mycket lättillgängligt område. Vid vindskyddet går det bra att fika och kanske grilla korv. En spång över Hörksälven gör att man kan göra långa eller kortare promenader vilket som passar just då.

Vi gick längs med älven mot norr. En knipas högljudda flykt strax över älvens vatten tilldrog oss sin uppmärksamhet. Även bofinkens ivriga sång förgyllde promenaden.

Efter några hundratal meter går det ner en stig till älven och över den en fin spång. I dalgången låg det fortfarande snö kvar men den var förvandlad till skare så det var lätt att passera. Lite svårare bli det längre fram eftersom det är sankmark där.

Efter att vi passerat älven går det uppåt över ett kalhygge. När man går där förstår man att det blir väldigt ojämnt flöde i Hörksälven. Djupa spår med en meters mellanrum leder alla ner mot älvforan. Eftersom det inte finns någon vegetation som samlar vatten på hygget rinner allt regn, som kommer ner, ut i älven. 

Går man rakt österut når man till sist en väg som tar en åter till Älvgrenen. På vår vandring dit stannar vi vid en liten myr och tömmer matsäcken på kaffe och bullar. Det är nästan vindstilla och solen skiner så det blir en lång paus. 

Väl framme vid bilen möter vi andra som också har upptäckt att det är fint att promenera där.

Här hemma i trädgården konkurrerar krokus och julrosor som vem som är vackrast. Det är idealiskt att börja plocka det första ogränsen ur rabatterna. Dom har ännu inte slagit rot på allvar. 

I växthuset står fyra hinkar potatis och väntar på midsommar.
Vid besöket på trädgårdsmässa i Örebro inköptes bl.a ranunkel som också kommit i jord för att kunna avnjutas till sommaren.

Källarfönstren är fulla av skolade tomatplantor. Det bli alltid fler än vad man tänkt sig från början. Den första gräslöken är skördad och uppäten
Idag, torsdag, upptäckte jag första vitsippsknopparna i trädgården.
Det är en härlig tid vi har framför oss.

Text och bild: Thyra Lundell

Kommentera

mm mm