Natur och kultur vid Ställbergs Gruva
2024-09-24
Årets program vid Ställbergs Gruva avslutades med en heldag. Rubriken för dagen var ”Marken vi brukar, ängen vi slår.
Dagens program började med en vandring på den gamla kyrkstigen till Djuptjärn. Under vandringen plockade man det som gick att äta. Framme vid tjärnen blev det läsning av författaren Tomas Bannerhed. Medhavd matsäck åts innan man vandrade åter till gruvan.
Eftermiddagsprogrammet startade kl.16.00. Det hade samlat ca 100 personer.
Fyra personer berättade om sina erfarenheter om att driva småskaligt jordbruk.
Moderator var Sanna Samuelsson, författare och kulturskribent
Joel Holmdahl på Rikkenstorp höll en microföreläsning om att vara grönsaksodlare. 2009 bytte han akademikerarbetet mot småjordbrukartillvarorn. Hans föräldrar hade rustat upp det fallfärdiga torpet och börjat odla. För 80-90 år sedan dömdes ägorna ut som för små att odla. Joel gav sig själv 10 år för att hitta en inkomst som det gick att leva på. Han insåg att bli bonde inte skull gå på den areal han hade till gång till så det blev grönsaker som kräver lite mindre yta. Idag är han kvar och nu driver han en andelsodlig. 35 familjer är anslutna. Alla deltar mer eller mindre i arbetet med odlingarna. Man delar lika på skörden. Det är inte en person som får stå för om odlingarna slår fel och heller inte en som tar vinsten om skörden blir god.
Kristina Forsberg bor med sin familj på en gård i Grangärde och driver ”Slaktarn´s gård”. 2010 kom de till en sedan decennier obrukad familjegården. De började i liten skala med några kor och får. Målet var att producera sin egen mat. Men det stannade inte vid det. Kunde de producera sin egen mat kan man kanske det går att utöka så det räcker till flera.
Tanken blev verklighet när Ludvika kommun lade ner sitt projekt med att ha egna kor för att slakta och använda i den mat som tillagades av de egna köken. Problemet var att de hade inte tillräckligt med betesmark. Men grannarna började hör av sig och erbjöd betesmark så kommunkorna kunde flytta till Slaktarn´s gård. Kristina och hennes familj är noga med att behandla sina kor väl. Hon är säker på att om djur behandlas väl blir också köttet bättre. Men det är inte bara djuren som mår gott på gården. Den biologiska mångfalden i skog och mark är också en viktig bit i familjen Forsbergs liv.
Sist i den här programpunkten kom Axel Linde´n. Han är författare och bonde men främst hästägare. Axel och hans familj bor på hans föräldragård. Hans senaste bok ”Hästen” vittnar om ett stort intresse för hästen. Då är det Nordsvensken som gäller. Familjens första häst tjatade barnen sig till för att ha som ridhäst. Han upptäckte snart att den var för gammal och trött för att köra i skogen med så den byttes mot en piggare Nordsvensk. Han driver nu ett alternativt skogsbruk med hästen som arbetskamrat. Axel anser att Nordsvensken är den ända hästras som använder huvudet när den arbetar. Man ser hur den riktigt tänker efter hur den skall få med sig lasten men sedan går det undan.
Nästa programpunkt ”Nya allmänningar” 4 personer delgav sina erfarenheter om hur man skapar nya former för det gemensamma i samhället.
Carl Oskar Sjögren berättade om projektet att rädda Kopparbergs Folkets Hus. Det finns idag igen mötesplats i Kommunen. 9 företag och föreningar har gjort gemensam sak och en styrelse har bildats. Även enskilda personer ställer upp.
Johan Forsman är konstnärlig ledare för Skogen. Ett antal konstnärer inom olika inriktningar som stöder varandra. Skogen stöder också är också aktiv i frågor som rör ett hållbart samhälle när det gäller frågor som berör fördelningen av resurser.
Sist ut i den här program punkten var ”Kultivator” som representerades av Malin Lindmark Virjman och Mathieu Virjman. Kultivator har sin plats på Öland. Började som ett kollektiv för 20 år sedan. De vill föra ut tanken om att samtalet om vår framtid skall föras ut nära människorna som ger oss våra livsmedel och material.
Dessa tre aktörer har tanken att man skall samarbeta och på så vis bli starkare och dela med sig av sin erfarenheter.
En kort paus emellan de olika programpunkterna blev perfekt för en kopp kaffe och en kardemummabulle.
Så var det dags att inta maskinhallen och lyssna på Lena Willemark. En sångerska med många genre på sina repetoar. Hon är född och uppvuxen i en liten by i Älvdalen. Hennes fiolspel har gjort att hon korats till riksspelman. Men hon har en mycket bred genre som vi fick erfara.
Hon började framträdandet med att sjunga och kula på älvdalska. Hennes röst fyllde den stora salen till bredden när publiken förflyttades till en fäbovall. Sedan fick vi höra något så unikt som Cornelis Vreeswiks sång ”Somliga går i trasiga skor” sjungen på älvdalska.
Lena växlade mellan sång och fiolspel. Hon spelade ett par låtar av Ekor Anders, en spelman från hennes by och hennes idol. Det blev en verklig högtidsstund när skymningen började sänka sig över Ställbergs Gruva. Naturligtvis applåderades Lena till ett extra nummer.
Nu stod det middag på programmet. Det serverades en grönsakssoppa med nyplockade grönsaker från Rikkenstorp. Mycket gott.
Kopparbergarn delade bord med Ida Säfström från Falun och Jon Arborelius från Gräsmark. Ida och Jon var till Ställbergs Gruva för första gången men inte sista. De blev fascinerade av den annorlunda miljön. De hade hittat platsen på nätet och blev intresserade. Dagens program var som gjort för dem, de drömmer om en liten gård på landet som de kan bruka. Till en börja som självhushåll. De hade varit med på vandringen till Djuptjärn på förmiddagen och kunde berätta att det var ett 20-tal som gick med. Man plockade bär och svamp. Det var gott om tranbär som vi fick erfara då köket vid middagen redovisade saften på dem.
Efter middagen intog tre nordiska författare scenen och läste ur sina böcker. De skildrade lantbruk ur olika synvinklar.
Eivind Hofstad ur sin bok ”Den nye årstiden.
Åhörarna fick ta del av Daniel Mårs ”Voila”.
Läsningen avslutades med att Mikaela Strömberg läste ur sin bok ”Rågången”.
Alla tre böckerna lockade till läsning.
Efter avslutad läsning tackade Eric Sjögren alla sina medarbetare och publiken för en fint genomförd sommar och om en önskan att mötas nästa år igen.
Dagen hade varit fylld av fina upplevelser för oss som fått vara med, men det var inte slut än.
Slavic Folk Songs, en duo från Riga i Lettland intog scenen. Två män på varsin vit stol trollband publiken med att sjunga a’capella. De kala betongväggarna gav extra resonans till av sångerna. De sjöng sånger från bl.a. Lettland, Ukraina och Moldavinen. Vi var nog inte många som förstod orden i sångerna. De gav en sammanfattning av sången på engelska innan de sjöng. Det fanns bl.a en längtan efter hem, fred och frihet. Natur och och kärlek som ibland sårar. Man behövde inte förstå orden för att kunna tolka känslor av vemod och längtan.
Natten hade hunnit sänka sig när vi lite omtumlade letade oss till bilen. För de flesta var inte dagen slut då säsongsavslutning fortsatte med mingel. Ännu en säsong vid Ställbergs Gruva var slut vi ser fram emot nästa år.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell