Morgon vid Näckbladstjärn.
2015-07-13
Klockan närmar sig sex. En armada med pyttesmå knott och mer storvuxna mygg ser mig åter som sitt dukade frukostbord. Alltid finner de några oskyddade hudområden vid mina öron, kring ögonen och handlederna med frestande blodkärl att förse sig av.
Morgonen är klar och vindstilla. Inte en krusning på tjärnens mörka vattenspegel. Trots mitten på juli hör jag långt i öster ett svagt gokkande från en gök. För övrigt omsluts jag av julimorgonens rofyllda tystnad.
En häger kommer med lugna vingslag och landar vid tjärnkanten. Upptäcker mig. Tar åter till vingarna och flyger till en tall på motsatta sidan. Sitter där en stund och gonar sig i morgonsolen.
Vid sjutiden uppfattar jag det typiska kackande över skogen från smålom.
Tre lommar landar och bryter den blanka vattenytans spegel. Några minuter senare kommer ytterligare tre.
Dessa lommar är troligen ungfåglar som ännu inte är mogna för häckning. Först efter två till tre år är smålommarna könsmogna och bildar par. Söker en lämplig ledig tjärn vilken dom oftast återkommer till under många år. Lommen lägger som regel två ägg som ruvas intensivt i cirka fyra veckor. Lyckas häckningen bra kommer båda ungarna på vingar efter ungefär sex veckor.
Ungdomstiden är som för oss, fri från föräldraplikter och kan ägnas åt trevligt umgänge i glada vänners lag. Gärna utspelas vad man kan kalla ett revirbeteende där lommarna gör snabba rusningar på vattnet,
dyker, simmar mot och med varandra med kropparna i upprätt ställning.
Ett revirbeteende som senare återkommer i häckningstjärnen och används om främmande lommar kommer på besök.
En lätt vind från väster har börjat krusa vattenytan och mina blodtörstiga ”vänner” har sökt skydd i vegetationen. Jag njuter en god stund i åsynen av dessa sex smålommars förehavanden innan återfärden till min förmiddag hemma i Ställdalen.
Text och foto: Bengt Lundell.
Stort TACK Bengt. Jag bara älskar att få vara med hos lommarna på det här sättet