News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kulturglimtar 2019

Kulturglimtar 2019

19-07-01

Det var Kulturglimtar under helgen och Kopparbergarns sydligaste medarbetare besökte utställningar i södra delen av kommunen.

Första stoppet gjordes i Bredsjöfall, där Åsa Falk hade sin utställning.

Åsa är från Tjällmo i Östergötland, har varit etablerad målare i 18 år och utbildade sig på folkhögskolan i Skinnskatteberg. Numera bor hon i Lindesberg. Tavlorna är målade i akryl och flera är riktigt stora. Hon säger själv, att hon inte riktigt vet vad det ska bli, när hon börjar. Verken växer fram allt eftersom och hon väljer gärna jordfärger och vatten. Hon målar också ganska tunt, för att vara akryl, men det finns detaljer och områden, som har mer täta färglager.

Åsa arbetar också i lera, betong och återvunnet material.

På samma plats hade Adriana Jerlström-Maj sin utställning.

Hon tycker om och har katter och det märks på hennes konst. Där fanns katter av de mest skilda slag, men också några riktigt stora aktbilder. Allt var målat på papp, men färgerna var av olika slag: akryl, olja, kaseintempera och tusch.

Adriana har jobbat med olika saker under sin levnad hittills. Hon har bl.a. jobbat i vården och som personlig assistent, men när det blev för lite utmaning för henne, utbildade hon sig till svetsare. Som sådan har hon t.ex. lagat tågvagnar, alltså vitt skilda yrken. 

Men Adriana har också en helt annan passion, en för sura blandningar. Mjölksyrejästa grönsaker är alldeles förträffligt för matsmältningen och kroppen totalt. Hon låter jäsningen pågå i rumstemperatur längre än vad som är vanligt och får på så sätt en produkt med mycket smak och en härlig konsistens. En burk syrade rödbetor med andra rotsaker fick komma med i väskan.

Adriana bor i Vasselhyttan, där hon har Bergslagens grönsaksförädling, något hon började med 2017. Alla grönsaker hon använder är giftfritt odlade, en del egenodlade andra från närliggande certifierade ekologiska odlingar.

Nästa stopp blev i Rällså. Trots sorg höll Lillemor Israelsson öppet och hade rea på sina och Roland Lagers figurer. Det är en härlig upplevelse, att komma in i deras lilla shop med ofta roliga figurer, dekorativa skålar och vaser och annat smått och gott. 

Kopparbergarns medarbetare fick med sig en skål och en vas och har vi tur, kommer så småningom fler hedersfigurer som Kopparbergarn kan dela ut.

Det tredje stoppet var i Perssons Magasin. Där fanns flera utställningar av olika konstnärer och dessutom kaffeservering. En fika satt fint och Minna Roselli, som står för kökssysslorna bjöd också på en läskande ”drink” med ingefära, citron, honung och vatten. Minna har bakat allt bröd själv även pepparkakor i form av älgar, vargar och dalahästar. För utländska gäster presenterar hon dem som Ginger bread.

Inne i Kaféet visar kunde vi se Maria Gotthard Frimodigs akvareller – vått i vått och olja på duk. Hon utbildade sig på Sierra Collage i Kalifornien där hon bodde i många år. Hon har också utbildat sig till konstterapeut i Järna. I Löa har också Maria sin terapeutiska verksamhet.

Rakt över gården kommer man till Lilla rummet. Där finns riktigt konstnärligt hopplockade trästycken, intarsia, en konstform från medeltiden. Det här har Oubieda Mualem sysslat med i över 20 år i sitt hemland Syrien. 

Han kom till Sverige för tre år sedan och har redan ställt ut på Liljevalchs i Stockholm.

I Mellanrummet finns verk av Nicolai Alvén Nickson, både målningar och skulpturer. Han är mycket känd för sina fina porträtt.

Ett par av hans skulpturer finns också med och vi känner ju redan till Mariaskulpturen som finns i Ljusnarsbergs kyrka. Nicolai utbildatde sig på Gerlesborg Konstskola i Stockholm, Nordiska Konstskolan i Karleby i Finland och The New York Studio School, MFA Sculpture i USA och är väl redan känd av Kopparbergarns läsare genom tidigare artiklar och porträtt.

Dörren bredvid leder till Stora rummet och där finns Dan Henrikssons keramik. Den var milt sagt speciell med en del rent morbida inslag, men högst fascinerande. 

Dan kommer från Hammarö i Värmland och har lärt sig hantverket genom att växa upp i ett keramikerhem. Han har deltagit i Liljevalchs Vårsalong och flera jurybedömda utställningar i Värmland och nu finns hans alster alltså att beskåda i Perssons Magasin.

Efter de här besöken och lite annat kändes det lämpligt att återvända till Kärvingeborn och Nordankärr.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck          

 

Kommentarerna är avstängda