Haren Haralds vilovanor i trädgården.
2023-12-22
Med oregelbundna vanor besöker en fälthare vår trädgård nattetid. Haren har funnit vårt hallonland som en lugn och trygg plats att ibland ha sin daglega på.
16/12 kl. 10.05
Jag vill gärna ge haren ett namn. Känns mer personligt när jag berättar för vännerna om harens val av dagviloplats. Att avgöra om fältharen är en hona eller hane klarar jag inte. Harriet eller Harald tycker jag vore passande. Jag bestämmer mig för att ge den namnet Harald. Visar det sig att Harald föder några småpaltar under senvintern, får jag väl göra ett namnbyte.
16/12 kl. 15.50
Som sagt. Haren Harald har för vana att ibland välja daglega på vår tomt i Hästhagen, Västra Born i Ställdalen. Vid dagens första ljusning upptäcker vi ibland Harald vilande på sitt favoritställe, vårt hallonland. Här vilar Harald hela dagen tills mörkret sluter honom. Harald har minst ena ögat öppet för att hålla koll på omgivningen. Våra väl omhuldade skator visar påtagligt intresse för den vilande Harald. Skatorna skulle inte försitta tillfället till ett skrovmål i det fall Harald skulle somnat för gott.
20/12 kl. 10.55
Ett flertal predatorer är ute efter stackars Harald och hans artfränder. Det är förutom vi människor även räv, örn, lo varg med flera. Självklart springer Harald och hans artfränder undan. Om inte, skulle arten lepus vara uppäten och utrotad från vår natur. Oförskyllt får ändå Harald och hans artfränder lida skam när ni säger någon är harig. Med uttrycket menas att någon är rädd, skrajsen ynkryggad, modlös m.m. Vilande i vårt hallonland tror jag inte Harald funderar över sådant. Han vilar bara tryggt där.
16/12 kl 09.50
Vi har två arter harar i vårt land. Skogsharen och fältharen. Skogsharen är den mindre av dessa och lever alltid i skogen. Färgen sommartid är gråbrun och byter till vit päls på vintern med svarta öronspetsar. Fältharen har gråbrun päls året. Som namnet anger föredrar den öppnare naturtyper. För att skilja arterna åt sommartid kan man förutom storleken bland annat se att fältharen har längre öron.
Under åren har vi ofta haft skuttande harar bland Hästhagens villatomter. Harar är vegetarianer. Dom livnär sig på knoppar och bark från lövträd och buskar. De äter också blad, gräs, blommor och örter. Äter också om sin egen avföring en gång för att tillgodogöra sig den näring som finns kvar. Är vi rädda om våra späda fruktträd och allt annat vi odlar i trädgårdarna gäller det att inhägna.
Haren Harald och undertecknad önskar Kopparbergarns läsare lugna och sköna helgdagar.
Bengt Lundell.