News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Grythyttan 240502

Ställdalens naturstudieklubb till Grythytteviken


Torsdagen den 2 april styrde Ställdalens Naturstudieklubb kosan mot Grythyttan. Tio medlemmar hade valt att följa med.


Efter ett uppehåll i Krokbornsparken för lite förmiddagsfika fortsatte vi till Grythyttan.


Här hade vi tänkt åka till fågeltornet vid Grythytteviken. Men då fick vi ett tips av vår nya medlem, Birgitta Bork, boende i Grythyttan, att man byggt en fågelplattform i norra änden av viken gick färden dit. Den är betydligt mer lättillgänglig än tornet.

Här kan man med lätthet ta sig fram med både rollator och rullstol om så behövs.
Så många fåglar syntes väl inte till men vad gör det när vädret är vackert och våren rivstartat. Innan vi lämnade fågelplattformen berättade Birgitta, som tidigare guidat stadsvandringar i Grythyttan, lite om samhällets historia.
Man har i trakten brutit skiffer sedan slutet av 1700-talet. Det har använts främst som takbeläggning. Skiffer var populärt vid förra sekelskiftet.
Grythyttan är också känt för trädgårdsmöbler med stålstomme som började tillverkas på 1930-talet och fortfarande tillverkas i Grythyttan.
En känd profil som satt Grythyttan på den kulinariska kartan är Carl-Jan Grankvist som under ett antal år drev Grythyttans gästgivargård och startade Måltidens Hus för högre utbildning inom restaurangnäring.

Nu var det hög tid för lunch och vi begav oss till Pizzans Hus som ligger mittemot Måltidens Hus. Men en pizza är väl också en måltid? Pizzan var dessutom väldigt god!
Efter lunchen frågade Birgitta om vi orkade med en tripp till Grythyttans hembygdsgård. Självklart orkade vi det.


Skräddartorp, som den heter, ligger cirka fem kilometer från Grythyttan utmed väg 205. Den ligger på vänster sida några hundra meter efter infarten till Björskogsnäs. Gården kallas även Skathöjden. Den är från mitten på 1600-talet och är en fyrlängad bergsmansgård, en av de bäst bevarade i länet. Birgitta berättade att samma släkt har bebott gården under elva generationer tills den sista ägaren, Viktor Olsson vid sin död1968, testamenterade den till hembygdsföreningen.
Birgitta hade mycket att berätta om Skräddartorp då hon tidigare varit aktiv i hembygdsföreningen och under en period dess ordförande.


På området finns 14 byggnader. På sommaren finns här ett café som serverar hembakat bröd. Några skorstenar var krönta med ett gjutjärnsrör som för tankarna till en kanonmynning.

Ett besök i Grythyttan, Skräddartorp och Björskogsnäs (även efter Gugguskosäsongen) kan varmt rekommenderas.

Text och bilder: Erik Karlsson

Kommentarerna är avstängda