El i Lindesberg och Ljusnarsberg/Kopparberg
2022-06-18
Sol och vatten är det just nu. Om det blir vind (i seglen) visar sig. Solceller eller celldelning? Hur många watt kan man få ut av platta celler? Eller är det av en platta celler? Eller heter det solpaneler? Både och.
Solpaneler med åskmoln i bakgrunden
Så här ser undersidan med stativ och anslutningar, ut.
Solpanelerna på bilden ovan finns i Solhagen i Torphyttan – Örebro läns största markförlagda solpark. Hittills. Cell (latin ceʹlla ’kammare’) Celler finns också i Excel/Kalkylprogram, men det är en annan sak.
Totalt finns 1 436 solpaneler. Vi, min fru och jag, har investerat i lokalproducerad solenergi. Det vill säga, vi har betalat i tre år för att få ta del av el. Senaste räkningen på förbrukad el blev noll kronor. Hur det går till vet jag inte. Solen har lyst och vår förbrukning var låg.
Vad är det som är intressant i höger bildkant?
Jo får! Vi befinner oss ju i en fårhage.
Vi hade sällskap av många andra sällsynt frågvisa personer. Svar på våra frågor fick vi.
Jens Isemo VD, Fredrik Klingvall, kommunikationsansvarig, Richard Järlstam och Peter Ström från Linde Energi var närvarande och svarade på frågorna.
Varje panel är 1 x 1,8 meter och ger cirka 330 watt när solen lyser som bäst. Totalt cirka 440 kilowatt (kW). När solen gick i moln före åskvädret gav det 60 watt per cell. En del svar var lätta att förstå men en del var lite krångligare att begripa. Panelerna ger likström som sedan omvandlas till växelström för att vi ska kunna använda elnätet. Det är skillnad på en vanlig amatör och riktiga proffs. Tur att de vet vad de gör.
Här visar Jens Isemo, VD, att det är 60 watt per cell nu när det är mulet.
Får jag en glass frågade undertecknad? Självklart får du det, sa Björn Johansson. Du får fårglass.
Det började regna och några sökte skydd. Jag tog en bild med blixten och de reagerade blixtsnabbt. De trodde att ljuset kom från ovan. Haha. Skrattar
Lokal el även i Kopparberg
Det finns även lokal energi i Ljusnarsberg. I alla fall snart. Nya tuber för strömmande vatten så att det blir ström av det. Den förra trätuben är riven: https://www.kopparbergarn.se/ljuset-i-tunneln/
Nu är det glasfibertuber som gäller. Olika längder och diametern är cirka 1,8 meter.
– Vad heter ni?
– Skriv att det är en från Löa och en från Ställdalen som jobbar ihop i Kopparberg. De sa det med ett skratt. Lars Arvidsson och Joakim Lindberg, tror jag.
Joakim Lindberg och Per Hedlund hjälps åt med tuben.
William Berg kom för att hjälpa till.
Ebb i åfåran. Jag återkommer när det är dags att få ihop sista tuberna och hoppas få se när de vrider på ”kranen” för att släppa på vattnet. El eller läcka är frågan?
Fixmätare. RH00 (noll noll). Om man läser NA och kollar på sista sidan, Väder, så finns aktuellt vattenstånd för Hjälmaren och Vättern.
Egentligen är el ganska enkelt. Det är bara att trycka på strömbrytaren så tänds lampan. Eller hur?
Foto och lite text: Bo Kempegård med hjälp av A till Ö som är mina texträttare och förbättrare.