Eftermiddagsfika i Hörkens Bygdegård.
2018-01-28
Bygdegården i Hörken fylldes av Hörkenbor på lödagseftermiddagen. Bygdegårdsföreningen hade bjudit in nya och gamla innevånare till ett möte. Meningen var att nyinflyttade skulle lära känna byn och dess befolkning men också att ge de nya möjlighet att få presentera sig för de redan bofasta.
Minna Liisa Roselli hälsade besökarna välkomna och berättade om eftermiddagens upplägg.
Men innan programmet började lockade fika och ett stort utbud av tilltugg som några av besökarna haft med sig.
Sedan tog Minna till orda igen. Hon ville veta vilka som hade bott i Hörken i mer än 7 år eller kommit senare.
Handuppräckning visade att de som flyttat in senare var i klar majoritet bland besökarna.
Leif Broman berättade om bygdegårdsföreningen och huset vi satt i. Kaffe drack vi i f.d. brandbilsgaraget och i sutterängvåningen hade det varit plats för ambulans. Efter en olycka på 50-talet bestämdes att man behövde dess fordon centralt mellan Ställberg, Basttjärn och Yxsjöberg. I bygdegården finns också ett arkiv som Lisa Person har kontroll på. Där finns, förutom dokument, ca 400 glasplåtar med foton.
En av Hörkens nya innevånare poeten Jonas Gren läste egna dikter. Först ur diktsamlingen Antropocen. Dikten handlade om en nattlig skidfärd i Ställberg. Sedan fick åhörarna lyssna till en dikt som ännu inte är publicerad. Den hade han fått inspiration till från Hörken.
Kantor Viveca Sjödell berättade om sin egen starka känsla för Hörkens kyrka. Hon delgav också de närvarande årets planerade aktiviteter i kyrkan. Det är gudstjänst en söndag i månaden. På söndag 4 februari är det en Levande ljuskonsert kl. 19.00. Sommarkyrkan återkommer med program 8 ggr under sommaren. Så firas midsommar. Adventskonsert, julkonsert och julotta finns också i planerna. Viveka vände sig också till dem som ville sjunga i kör. Det finns två möjligheter. Dels Hörkens och Ljusnarsbergs kyrkokör samt Kom och våga sjung kören.
Minna Liisa Roselli informerade om att det även i år arrangeras Kulturglimtar. Där har man stora möjligheter att visa upp sin verksamhet. Många besökare från andra orter kommer till Ljusnarsbergs kommun vid det tillfället.
Bergströms diversehandels ägare Adina Langseth berättade om sin affärside. Hon har efterhand byggt upp ett allt större lager. Ett stort ekologiskt utbud lockar kunder som inte bor i Hörken. Adina har utökat sin verksamhet med ett loppis. Det går att få en fika i affären. På sommaren finns det möjlighet att köpa glass och kafféverksamheten utökas. Affären är värd ett besök då hon inte vill ändra i den unika miljön utan behålla den gamla interiören.
Manuell, här med sonen Leo, och Christine från Perrabackens Ranch berättade att de håller på att bygga upp en bageriverksamhet. Den är redan startad i mindre skala men när våren kommer skall en ugn muras. De kommer från Österrike så det är den brödtraditionen som ligger till grund. Inget socker i matbrödet.
Christine är utbildad för att ta hand om fuktionshindrade då främst barn.
Hon hoppas kunna starta verksamhet som vänder sig till dessa. Till våren kommer hönsen att få sällskap av Alpackor.
Hur många ljusnarsbergare känner till att det finns ett vandrarhem i Hörken. Det finns det och makarna Titus och Monique van der Ploeg är ägarna. Titus berättar att det är fler och fler som hittar till Hörken.
En av Hörkens äldre innevånare är Oskar Martinsson. Han berättade för de nya om hur Hörken såg ut och vad som fanns där på 1950-talet. Exempelvis cykel- och radio/tv affär, hattaffär, urmakeri och ett antal livsmedelsbutiker.
Hörken har också en egen tidskrift ”Hänt i Hörken” som är inne på sin 20:de årgång. Annika Strandell Lindblad och Tommy Lindblad har tagit på sig ansvaret att den kommer Hörkenborna tillhanda.
Så var det dags att avsluta en mycket trevlig eftermiddag med att Leif Broman spelade tre låtar på sitt tvåradiga Hagströmspel. Det blev Bodapolska samt Springvals från Hörken skriven av Karl August Björk från Hörken. Leif avslutade med Vals från Pajala.
Så lämnar Kopparbergarn Bygdegården i Hörken.
Säger hejdå till Hörkens tillväxt. I min hand hade jag ett A4:ark med alla aktiviteter och service som finns i byn. Mycket imponerad över den kreativitet som frodas i den lilla byn. Ett klart bevis på att det är på landsbygden utvecklingen sker.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell
Mycket trevligt!