Drömmen om den perfekta skidan
2020-01-19
Ett tiotal skidåkare som tar åkningen på mer allvar än motionären samlades i Bergslagsvallens gymnastiksal under lördagen.
Expertinformation om hur man vallar skidor för att få bästa resultat stod Jack Impola för. Jack har hört till den svenska eliten i längdskidåkning med sadlade för något år sedan om och blev en av vallarna till svenska landslaget. Nu åker han bara med någon helg ibland eftersom han studerar vid Chalmers i Göteborg.
Han berättade att varje åkare i landslaget kan ha uppemot 20-talet skidor med sig men det är bara 4-6 som används. Nya skidor provas ständigt och skickas sedan tillbaka till fabriken med kommentarer. Vallarna ger råd till åkarna vilka skidor som är bäst med det är åkarna som bestämmer. Olika personer väljer olika skidor. Det kan bero på tyngd och längd men också sättet att åka på. Vallning är färskvara så det kan bli stressigt att bli klar ibland.Informationen började med baskunskaper. En sak var att slipa rent skidan från all valla och ta bort små repor.
Man använder en slipmaskin med diamant.
Efter att klarat av de grundläggande momenten för att få det perfekta glidet blev det kaffepaus med pajer och muffins.
Vid kaffebordet fick Kopparbergarn reda på att det endast gott att åka runt fotbollsplanen några få gånger i vinter. I Grängesberg har det varit lite mer snö. Det sägs att Vasaloppsspåret har snö men nere i Mora är det bart.
Tillväxten på åkare i Ställberg och Kopparberg är mycket liten. Tydligen är lag- och inomhussporter populärare för ungdomen.
Så var det dags att återsamlas i gymnastiksalen där vallaburkar och tuber var framdukade.
Jacks råd till deltagarna var att inte komplicera vallningen för mycket. Man skall välja ut några få kombinationer då lär man sig snabbt hur man skall kombinera de olika vallorna. Grundvallningen räcker länge. Det kommer nya produkter men utvecklingen går sakta.
Grunden för vallningen är parafin. Med hjälp av en varmluftspistol värmer man upp parafinet och stryker sedan ut det över skidan men inte på fästytan. När skidan kallnat tar man en sickel och skrapar bort överflödet.
Efter det lades det på valla för att få glid under skidorna. Så var det dags för finliret för att få det bästa glidet och det bästa fästet på samma gång.
Jack började med att rugga upp fästytan med sandpapper. Grunden var klister som värmdes med varmluftspistol. Jack påminde att det var bättre att använda få kombinationer så man lär sig vad som händer. Han gav också rådet att om det behövs vallas om ute i spåret skall man åka en kilometer för att vallningen skall hinna sätta sig. Om det inte fungerar kan man göra ett nytt försök med en ny kombination.
Det går att bland olika vallor med då helst 50/50.
Hjälp av varmluftspistol underlättar utstrykningen.
Bäst utstrykaren var tummen och insidan av handen.
Engagemanget bland kursdeltagarna var stort och Jack fick massor av frågor.
Efter den här genomgången var åhörarna mogna för roligare åkning när snön kommer.
Skribenten kunde konstatera att mycket hänt sedan hon själv åkte för ”några år sedan”.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell.