News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Blomsterprakt efter väg

Blomsterprakt efter väg.

2024-06-20

Ställdalens Naturstudieklubb på traditionsenlig vandring för att titta på vilda blommor efter vägkanter.

Som vanligt fick vi njuta av mängder med blommande växter i vackra färger. I år började och slutade vandringen i Folkets Trädgård. 19 personer samlades i det vackra vädret.

Här artbestämmer Marie-Louise från Ställdalen, Birgitta från Grythyttan och Kari, ordförande i Örebro Läns Botaniska sällskap en växt.

Gamla vägen var första delen på vandringen som ledde oss fram till Sanduddsvägen.Ta gärna en promenad där innan vägkanternas växtlighet försvinner med hjälp av maskiner.

Ingrid passade på att plocka buketten att lägga under huvudkudden på midsommarnatten. I buketten har hon bl.a. ängsvädd som är en bra växt för bl.a. fjärilar och vildbin. Den blommar till långt inpå hösten och ger med sin nektar mat till dem.

På en sådan här vandring är en bok om flora ett viktigt tillbehör.

Rödblärans rödlila färg är något som fångar ögat. Mycket lätt att förväxla med tjärblomster men de har klibbiga stjälkar.

Vi gjorde ett besök hos Kikki Hendahl. Hon håller på att anlägga en äng hemma på sin tomt och har kommit en god bit på väg.

Hon förvarar en Kontiki åt Ställdalens Byalag. Det är en anordning som man tillverkar biokol i. Den fylls med kvistar som förvandlas till kol. Den kolen blir ett utmärkt jordförbättringsmaterial. Så istället för att bränna upp kvistarna i en brasa kan man få bättre jord i sin trädgård. Kolet gör att jorden blir mer lättgenomsläpplig av vatten samtidigt som den lagrar vatten.

Kikki berättade om hur Örebro stad planerar för att göra bostadsområdena lite trevligare. En av pusselbitarna är att göra om välklippta gräsmattor till ängar. Projektet vara i 5 år. Då sker en utvärdering.

Vid återsamlingen i Folkets Trädgård var det dags att examinera plockade växter.

Det är ibland väldigt små skillnader på t.ex. olika smörblommor och då är det bra och roligt att ha en lupp till hands. Kari var ägare till luppen och Inger beundrade små detaljer på smörblomman.

Kaffestunden är ett viktigt inslag i Naturstudieklubbens utflykter.

Vandringen hade skett i solsken men när det var dags att avsluta sammankomsten kom regnet och det var inte något duggregn. Att försöka ta sig till bilarna hade slutat med genomblöta kläder.

Regnskyddet över fikaplatsen blev snabbt tunga regnballonger. Försök att lätta på trycket blev inte möjligt.

Efter ca 15 minuter avtog regnet. När underteckna kom hem och tittade i regnmätaren hade det kommit 10 mm,

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda