Bland ogräs och det oförutsägbara i Folkets Trädgård
2022-07-26
2022-07-23. Vilken skön dag! Vilken härlig Trädgård! Vilka fina, roliga och vackra bilder och tingestar! Vi är på vernissage av utställningen ”Oförutsägbara ogräs, boningar och farkoster” i Folkets Trädgård i Ställdalen. Bland gräs, blommor, ogräs och fantastiska odlingslådor upptäcker vi konstverken efter hand. Det är också lite av tanken med utställningen leta – titta upp – titta ned – upptäck!
Lennart Hendahl trummar på den egenhändigt gjorda trumman i valnötsträ och konstutställningen förklaras öppnad. Kicki dansar tillsammans med barnbarnet Ester.
Det är Kicki Hendahl, som vi känner som en av initiativtagarna till Folkets Trädgård, och hennes utställningskollega Angelica Harms som visar sina verk framtagna för denna plats. Och konstverken har verkligen hamnat i sin rätta miljö och är inte alltid så lätta att upptäcka bland odlingslådor och små ängar i Trädgården. Kicki visar runt.
– Det är så roligt att jobba med det som finns här i vår natur och närhet. Man tager vad man haver. Kollaget på armeringsnätet är till exempel tapeter från mitt hus.
Tygerna på vattentanken är färgade med lökskal. För att få de olika färgerna tillsätts olika kemikalier. Viktoria Deeb Klint besöker Folkets Trädgård för första gången – med anledning av utställningen.
En kanot i Trädgården! Den hittade Kicki i missionshuset i Ställdalen och målade den i jordens färger, där den vinrödsbruna färgen är speciell för Bergslagen. På armeringsnätet Angelicas fotografier.
Dessa spinkiga väsen är resultatet av två fällda tallar på tomten, berättar Kicki.
Kickis golvklocka ståtar på den högst belägna platsen i Trädgården och kommer från ett öde hus. Ur led är tiden, men så vackert målad den är – växtmagi!
Överblivna lökskal och lite trälim kan t.ex. bli en liten korg som Kicki visar.
Angelica är fotografen som kan fotografera utan kamera! Genom att placera något hon plockar från naturen på fotopapper och utsätter det för solljus under ett par dagar skapas ett negativt tryck. Det är en gammal teknik som började användas för ca 200 år sedan och som kallas lumen print.
– Solen genomlyser bilden. Fotopapperet innehåller silver, och tonen på bilden avgörs av vilken fotopapperskvalitet jag använder. Därefter guldtonar jag bilden för att få den blå.
Angelica bor i Stockholm, men det var under Örebrotiden på 90-telet som hon och Kicki möttes och har under åren haft utställningar tillsammans. Dock har hon aldrig varit med om en utställning liknande denna.
– Som fotograf är jag inte van att mina alster skall klara ur och skur. Vi får se hur bilderna klarar tidens gång, säger Angelica och ser med spänning fram emot vad som kommer att hända med fotografierna fram till den 14 augusti.
Angelica Harms fotografier gör sig utmärkt på blomlådan med blommande squash.
Utställningen varar fram till den 14 augusti.
Text och bild; Gittan Holmström