News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Besök på Grimsö

Besök på Grimsö

2022-08-20
15 medlemmar från Ställdalens Naturstudieklubb har gjort ett besök på Grimsö Forskningsstation.

Forskningsassisten Linda Höglund gav oss en mycket intressant och utförlig inblick i arbetet på och omkring forskningen som bedrivs på Grimsö.

Linda är biolog och för närvarande assistent till en grupp forskare som studerar grävlingens liv och leverne.
Att forskningsstationen placerades just i Grimsö hade många anledningar. Området var kronopark, statens egendom, och det fanns redan byggnader på plats. Den ligger också på gränsen till det som kallas norrlandsgränsen där bl.a. ädelträden möter barrträden och floran förändras. Detta påverkar också djurlivet.
Grimsöområdet är 13000 ha stort. Det finns inga inhägnader för djur. Dessa avvecklades i början på 2000-talet. Då kom en ny lag som sade att fanns det inhägnade djur skulle verksamheten klassas som djurpark och det är ju inte Grimsös primära verksamhet. Men det har också kommit till nyare hjälpmedel att genomföra forskningen på.

På 1970-talet kom VHF halsbanden. Med detta kan man pejla in ett djur med 100 m noggrannhet.

Linda visade oss exempel på olika storlekar som var anpassade till respektive djur. Man sätter även halsband på djurungar. Dessa halsband påverkas av UV ljus och utvidgas efter hand.

Willy och Kaija studera GPS halsband.

Nu har GPS gjort att man kan ha sändare mer anpassade till riktigt små djur som insekter och fåglar.
Det tillverkas mer anpassade sändare till olika individer. Har du någon gång sett en trana med en ryggsäck så är det en liten sändare den bär på. Det är viktigt att varje art får en sändare som inte stör i vardagen.
Linda gav ett exempel på hur fel det kan gå. I Amerika skulle man gör en studie på pingviner för många år sedan. Ett antal pingviner fick orange västar med sändare. Det gick bra så länge det fanns gott om föda till gruppen. Så blev det dåligt med mat och då var det dem med västarna som fick äta sist, de andra i flocken lät dem inte komma fram till maten förrän alla andra ätit sig mätta.

Bild från utställningen på Grimsö.

Rådjuren har det forskats kring sedan forskningsstationens start. Man konstaterade att när rävpesten härjade som värst ökade populationen av rådjur. Det blev färre rävar som dödade kiden. Intressant är också att man kommit fram till att de fästingar som finns på rådjur blir av med förmågan att smitta med borelia.
Linda berättade också hur det går till när man försöker stoppa invandringen av invasiva arter.
Mårdhunden är en av dem som kommit via Finland. Med hjälp av allmänheten lokaliserar man deras lyor. En hund får markera. Mårdhundens strategi är att spel död. Det går att lyft i den i en säck utan att den rör sig. Så steriliseras djuret och släpps med sändare monterad. Den söker sig en partner som man kan avliva. De steriliserade djuren söker ny partner hela tiden. När den började bekämpas hade den etablerat sig ner mot Umeå nu har man lyckats trycka tillbaka dem ända upp i Tornedalen.

När Linda tyckte hon pratat nog (det tyckte inte åhörarna) så fikade vi och sedan gjordes ett besök i den informativa utställningen som fanns.

       

Det gick att jämföra olika käkar.

           

Varg och lodjur

Ett trevligt montage med en ekorre klättrande i ett kronhjortshorn.

Så var det dags att tacka Linda för en mycket innehållsrik eftermiddag och återvända till Ljusnarsberg.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

 

 

Kommentarerna är avstängda