Bergslagen i Perssons Magasin
2023-08-18
En söndagsutflykt till Perssons Magasin blev en upplevelse för både kropp och själ.
Solen passade på att göra sig påmind och det var en fin sommardag.
Vandringen började med en upptäcktsfärd i loppislokalerna. Fina och användbara saker till mycket rimliga priser. En stadig pall för 40:- blev fyndet.
Utställnings- och försäljningslokalerna en trappa ner blev nästa mål. Där kan man handla närodlat och förädlade varor från lokala tillverkare.
Utställningslokalen blev en fin upplevelse. Björn Dahlfors ställde ut bilder under rubriken, ”Kära Bergslagen”.
Väggarna av cindersten var en perfekt bakgrund till bilderna från Bergslagen. Det är en av slutprodukterna som blev kvar av malmen som togs upp ur gruvorna. Av de många byggnader som en gång murades av cindersten står fortfarande många kvar.
Björn Dahlfors dokumenterar miljöer från Bergslagen. Både det som idag har kommit långt i sitt förfall men också det levande. I förgrunden ser man en bild från Gyttorp. Radhusen är ritade av Ralph Erskine på 40 och 50 talet.
På ett bord finns små foton på de många gruvlavar i Bergslagen. En del finns kvar med andra är borta. Här stannade Kopparbergan till en lång stund i sitt försök att identifiera som många av dem som möjligt. För mig som gammal Bergslagsbor inträdde en känsla av nostalgi och vemod över åren som gått.
Fotografen tar inte bara fina foton som får betraktaren att tänka. Mellan bilderna finns tänkvärda och berörande texter. Det handlar både aktuella händelser men även poetiska betraktelser som fick mig att stanna till stund extra. Inte alltid tillhörde texterna motivet på bilderna men blev ändå ett fint komplement.
Fler Ställdalsbor hade hitta till Perssons Magasin. Kaija och Natalie åt lunch efter en skogstur.
Skribenten kände att efter fotoutställningen skulle det smakade gott med en kopp kaffe. Det blev även det en upplevelse i sig. Allt fikabröd var hembakat. Kanelbullen hade rätt storlek, enligt min syn på saken. Det fanns plats över för en god kaka också.
Känner man för en inte allt för lång resa och dessutom är fikasugen är Persson Magasin ett lämpligt ställe.
Kopparbergarn blev nyfiken på veta lite mer Björn Dahlfors och ringde upp honom. Björn berättade att han flyttade till Storå för 7 år sedan. Då var Bergslagen bara ett begrepp för honom.
Han har fotograferat regelbundet och systematiskt i cirka 20 år. Till en början var det mycket naturbilder men det har mer och mer gått över till dokumentärfotografering. Björn ville se helheten i bilden inte bara en vacker blomma utan också miljön där den befann sig. Han tänker mycket på förhållandet mellan planeten och människorna som bor där samt hur vi utnyttjar den.
Texterna till bilderna ser han är ett komplement. Han skriver mycket på sin telefon när han är ute och vandrar. En del går till papperskorgen men några utvecklas vidare. Björn tror att betraktaren stannar en stund extra om det finns en text att läsa och det kan skribenten hålla med om.
Björn har skrivit 2 böcker. ”Oviksfjällen” som Björn bodde vid under några år. 202053 är en fotobok som handlar om pandemins första år. Nästa år kommer det en bok som kommer bl.a. att handla om Bergslagen. Gruvorna, naturen och människorna som bor här. Den kommer att heta ”Råvarulandet Bergslagen och folkhemskretsarna”
Text: Thyra Lundell Foto: Erik Karlsson