Axplock från Kulturglimtar
2018-07-03
Första besöket för dagen blev Ställdalens Handtryckeri.
Kaija Remonen visar upp en handduk med en blomsterkrans. I bakgrunden ses alster med mönster som konstnären Jeppe Nilsson skar ut i trä för länge sedan. Numera är de överförda till screentrycksramar. Det ger en bättre och jämnare färgåtergivning.
Så gick resan till Rikkenstorp. Det är den nordligaste gården i Ljusnarsbergs kommun. Den har anor från 1600-talet. Idag brukas gården av Helene och Nils med sonen Joel och hans sambo Maria.
På vandringen upp mot gården blir vi mötta av en vänlig hund, Samba, som visar oss vägen till rökstugan som nu är en liten butik.
Maria berättar om de olika fårfällarna som finns där. De är alla behandlade på samma sätt men har en stor variation på strukturen. En del fällar var tjocka och luftiga andra hade kort och krullig struktur. Underbara att ta på. Alla fällarna kom från får som levt på gården och bereds i Tranås.
Kaffe och hembakat bröd frestade. Vid bordet bredvid satt gäster från Ludvika. De fick fakta om gården av Helene. Det är en förunderlig utsikt både ner mot Lammitjärnen men också uppåt med de öppna nyslagna åkrarna med gärdsgårdar runt.
Kopparbergarna fick ett samtal med Marion. Hon är fransyska och kom till Rikkenstorp som volontär för ca ett år sedan och blev kvar. Just nu kan hon inte tänka sig att bo i Frankrike igen. Vi hade ett trevligt samtal då hennes svenska var i det närmaste perfekt.
Museet vaktas av en stock med ett huvud utskuret. Den representerar en av all den magi som som var vanlig förr. Den här hör till klassen bildmagi och gick att möte lite överallt i skogarna förr.
Gårdsmuseet innehöll allt från råttfällor till foton och berättelser från de olika gårdarna i finnmarken.
Det var mycket smakfullt arrangerat inte bara uppställt till beskådande.
På väg till bilen passerades de stora odlingarna av grönsaker där några volontärer var sysselsatta med plantering. Man driver andelsjordbruk vilket innebär att man kan gå in som andelsägare och då få en kasse med grönsaker under ca 6,5 månader med början i juni.
På slingriga skogsvägar kom vi till Ö. Kumlan och Källmans cafe’. En idyllisk plats inbäddad i grönska och blommor.
Ägarinna Ingela frestade med hembakat bröd och en trevlig miljö.
En kort promenad tog oss till huset där Källmans en gång bott men som nu var ett innehållsrikt hus med utställare. Här några exempel.
Sue Fagrell dekorerar ”gamla”kläder med vackra detaljer så de blir som nya. Udda tyger och andra tillbehör blir vackra väskor.
Björn Flinth gör både konstverk och bruksföremål av gamla burkar att andra rostiga föremål.
Fiskar i olika storlekar hängde på en vägg. Stora och små ljuslyktor hör också till hans hantverk.
Kia Lindroth gjorde smycken av glaspärlor i vackra färger och modeller.
På väg från Källmans hälsade vi på Peter och Johan från Lindesberg som var mycket nöjda med besöket.
Tyvärr var dagen slut nu. Det blev inte så många besök som var planerat men det är bättre att njuta av få upplevelser än att stressa runt.
Kulturglimtar i Ljusnarsberg är en stor händelse. Det finns många som sysslar med hantverk i kommunen och härligt för oss andra att upptäcka det.
Text och foto: Thyra Lundell
Man har ingen aning om hur mycket fint det finns ibygden