Alina, en ung entreprenör
I ett pressmeddelande från Länsstyrelsen fick vi nyligen veta att prins Daniel skulle komma till Örebro och träffa ett antal ungdomsentreprenörer. I samma meddelande fanns namnen på deltagarna och bland dem, fanns Alina Pöchhacker. Det gjorde oss förstås nyfikna och när träffen varit, tog vi kontakt och fick träffa henne.
Alina berättade att hon fått ett telefonsamtal, där man undrade om hon ville komma till Örebro slott på en lunchträff med prinsen. Det var ju inte precis något hon varit beredd på, men det kändes förstås hedrande och hon svarade ”ja”.
På plats insåg Alina att hon var den yngsta av de som kommit – flera var i 30-årsåldern – och det hela började med mingel i landshövdingens residens. Så fick alla ställa sig i en halvcirkel och prins Daniel gick runt och hälsade. Med sig hade han sitt ”fellowship”, som tillsammans med honom åker runt och föreläser i skolorna om entreprenörskap.
Lunchen var en balansakt, där alla fick en tallrik med mat och en gaffel. Så skulle man mingla runt och äta på stående fot med tallriken i ena handen och gaffeln i den andra. Alina medger att hon kände en viss nervositet, hur det hela skulle gå, men det funkade bra.
Landshövding Rose-Marie Frebran inledde med att tala om dagen och nämnde att prins Daniel var från trakten och att han var intresserad av att prata med de ungdomsentreprenörer som var närvarande. Där fanns också en del företagare och stämningen var avslappad och trevlig och prinsen gick runt och samtalade med så många han kunde. Han uppmanade också ungdomarna att tänka över tre saker som de skulle kunna förmedla till andra, för att dessa skulle komma till vad de nu är.
Så varför valdes då Alina Pöchhacker ut att vara med?
Jo, Alina fick utmärkelsen Årets ungdomsentreprenör i Ljusnarsberg nu i november tillsammans med sin bror Liam för deras arbete i Ungdomens hus, där de för närvarande har 20-25 ungdomar som kommer för att träffas och göra saker tillsammans.
Det hela började redan 2012, då Alina var en av de ca 30 ungdomar, som samlades i Lindesbergs Arena för en veckas utbildning i entreprenörskap. En av ledarna, Susanne Lind har sedan fungerat som mentor för Alina och det tycker hon har varit mycket bra.
– Men, säger Alina, den som har betytt mest för mig är mamma. Jag hade aldrig kommit så här långt, om inte hon pushat på mig.
Alina är en aktiv tjej och har haft många järn i elden. Hon har varit servitris på Alla Tiders Tages, jobbat i kök, fotograferat Guldrush 2013, varit på turistbyrån och på Lek och Bus i Bångbro.
Dessutom hade hon vissa framgångar i Ställdalens Fotoklubb innan hon började på gymnasiet, för att sedan inte hinna delta där på möten och tävlingar. Dagarna blev nog långa ändå.
Fotofgrafi är en av Alinas favoritsysselsättningar och hon går också på IT-gymnasiet i Örebeo, ett gymnasium med ca 100 elever. Där studerar hon Estetik/Media/ Design och tar studenten till våren. På skolan får hon goda chanser att visa vad hon kan och vid en skoltävling som genomfördes där vann Alina med sina modellbilder.
– Vad vill du göra sen? frågar vi.
– Jag vet inte riktigt säkert, men har funderat på att läsa Intergrationspedagogik och jobba som fritidsledare. Utbildningen finns i Stockholm och sträcker sig över ett år.
Fritidsverksamhet är en annan sak, som Alina känner varmt för. Hon lyssnade på många ungdomars önskan att ha en plats att träffas på och när det sedan blev möjligt i gamla Folkets Hus, kom de inte dit, men det har hon arbetat framgångsrikt för. Där fanns ju redan IOGT och KOMIKEN, så verksamhet pågick flera gånger i veckan och man har nu ett bra samarbete. Eftersom det också förekommer bioföreställningar i samma hus, måste man anpassa sin verksamhet tidsmässigt även till detta.
Nu jobbar Alina där varje måndag och Fritidsgården – Ungdomshuset, som det heter, är öppet måndagar, onsdagar och var tredje fredag. Där finns också Jörgen Dahlström och Seppo Tarvainen och de tar emot dem som kommer och har diverse verksamheter. Nu inför julen ska de baka och ”stöka” för att den 21-22 dec kunna ha jultallrik och lan. De kommer alltså att få sova över för att verksamheten ska kunna pågå i två dagar. Alina kommer också att finnas mer på plats under den närmaste tiden och hjälpa till med förberedelserna. Trots att ungdomarna själva förbereder allt, kan det inte bli helt gratis. När Alina berättade om priset, tyckte vi på Kopparbergarn att det var lämpligt att gå in och sponsra lite, så att det blir till ett pris, som alla kan klara även så här inför jul och vi är övertygade om att allt kommer att klaffa och att ungdomarna får det riktigt trevligt.
Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck