News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Äggjakt på påskafton

Häxorna invaderade Rydbergsdal

19-04-22
På påskafton öppnades en tillfällig filial av Blåkulla i Rydbergsdal. Åtta snälla häxor lockade barnen till sig.

Gunilla Råstock berättar, att hon startade det hela för ett kusinbarn och sin son för några år sedan och så har det vuxit till att få gälla många barn i Kopparberg. Med sig har hon några av sina vänner och de spökar ut sig och ”uppträder” för barnen.
Ett par år åkte de kring på fyrhjuling och kastade minigodispåsar till barnen, men nu tycker de, att barnen kan komma till dem istället. På påskafton var de i Rydbergsdal och hade kul.

På bilden ser vi sex av de åtta som var ”personalen”. Från vänster Wilja, Maria, Saga, Ebba, Bella och så Susanne som höna.

Det finns en historia bakom det hela och Gunilla redogör:

Påskkäringen (Isabella Almeteg) var jätteledsen när hon tog emot alla barn. Hon hade ju lovat ägg till alla, men hennes höna kunde inte längre värpa.

Hönan (Susanne Lundholm) värper bara när man viskar ett speciellt ord i örat på henne och det bar sig inte bättre än att påskkärringen hade glömt bort vilket som var rätt ord.
Kanske kunde barnen besöka hennes kusiner påskhäxorna för att få ledtrådar (bokstäver). De var på fyra olika ställen och för att få bokstäverna måste en uppgift lösas.

1. Stapla burkar efter ålder (2 år – 2 burkar, 3 år – 3 burkar, o s v) Linda Engström var häxa och lite skrämmande tyckte Nelli, så hon fick hålla sig lite i bakgrunden.


Foto Sture Ekmark

2. Slå in en boll i mål med hjälp av häxornas (Saga Helmersson och Ebba Råstock-Ekmark) kvastar.

3. Smälla ballonger. I några av ballongerna fanns en bokstav. Maria Hellström och bonusbarnbarnet Wilja Landmark var häxorna här.

4. Gunillas station. Den här häxan var busigast. Hon sov när barnen kom, men for rätt som det var upp med ett skratt och hoppade runt med kvasten mellan benen.

Uppdraget var att pricka en ring med en latexsten, men när det var gjort försökte häxan att springa iväg med bokstaven och barnen var tvungna att fånga henne.


Foto Sture Ekmark

När så alla bokstäver R – Ä – V – P var hittade, så skulle det kluras ut vilket ord det rörde sig om. När man gjort det, besöktes Påskkärringen igen och hon följde med över bron till hönan. Barnet viskade det rätta ordet (värp) i örat på henne och vips så värpte hon fram ett färgglatt litet påskägg.

Så har hönan värpt och Påskkärringen och hon kan vara glada.

Det var hela storyn.

Kopparbergarn undrade om det finns någon förening eller organisering bakom äggjakten och om någon sponsrar, men Gunilla svarar, att det här gör de helt på eget initiativ och tycker, att barnen är värda det lilla det kostar, att köpa några ägg och lite godis. 

– Det rör sig inte om några stora summor alls, berättar hon, och inte tar det just någon tid att organisera heller, några sms och telefonsamtal bara. Dagen innan kom de som var med och hämtade häxgrejer hos mig och då bestämdes exakt hur det skulle gå till och på påskaftonen samlades vi två timmar innan för sminkning. Det är allt! Vi står för kostnaderna, för vi vill, att det ska vara gratis för barnen.

Emilio och Alva har lyckats få hönan att värpa.

Vi undrade också om det var några barn, som blev rädda för häxorna och Gunilla svarade:

– De flesta barnen tyckte att det var lika roligt som vi tyckte. Några blev lite rädda, men ingen grät vad jag vet. Åldrarna var mellan 2 och 10 och de äldsta var kanske lite för gamla, men alla gillar ju godis så. Men man måste ha en vuxen med sig.

Nelli ville inte sluta stapla burkar, så kul var det.

Leija och Lily, som var hos farmor och farfar i Grängesberg, tyckte att det var roligaste hos den sovande häxan där man skulle pricka ringar med stora latexstenar.

Äggletandet var kul både för små och stora barn.

Det gäller att spöka ut sig ordentligt och här blir Maria en riktig påskhäxa i sminket.

Här sitter Wilja på bron och väntar på besök.

I år hade häxorna ordnat 48 små ägg med godis och det kom 32 barn och sammanlagt ca. 70 personer. Det var de mycket nöjda med och upplever, att de har fått ännu ett roligt minne, att stoppa i ryggsäcken.

Text: Inger Aftonljus
Foton: Gunilla Råstock 

1 kommentar till Äggjakt på påskafton